Sporten tijdens de zwangerschap

Bewegen is altijd goed, ook tijdens je zwangerschap. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap:

Positiever tijdens de zwangerschapde periode van de zwangerschap positiever en gezonder ervaren
Beter met omgemakken omgaanbeter in staat zijn met de ongemakken van de zwangerschap en bevalling om te gaan
Beperking kans keizersneehiermee de kans op een keizersnee beperken
Makkelijker terugkomen op gewichtna de zwangerschap makkelijker terug komen op hun normale gewicht

Welke sporten mag ik beoefenen tijdens mijn zwangerschap?

Zwemmen, fietsen en wandelen kun je zelfs doen tot de laatste dag van je zwangerschap. Eigenlijk geldt voor alle sporten: doe het met mate, luister naar je lichaam en probeer je inzet niet te overdrijven. Bewegen op 70% van je kunnen is ideaal.

Sportschool

Informeer eens bij jouw lokale sportschool. Wellicht bieden zij pre- of postnatale trainingsprogramma's aan. Deze zijn zeer geschikt om correcte oefeningen te leren. Daarnaast kun je er ook leuke sociale contacten met andere aanstaande moeders aan overhouden!

Taboe tijdens de zwangerschap

Helaas kun je niet elke sport blijven beoefenen als je zwanger bent. SkiŽn, basketballen, parachutespringen en duiken bijvoorbeeld. Bergsporten zijn ook niet aan te raden, gezien de verminderde hoeveel zuurstof in de lucht bij grote hoogtes. Overleg altijd even met je arts of verloskundige of je wel kunt sporten. Zeker als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes of andere aandoeningen.

Eten en drinken

Drink voldoende water voor, tijdens en na het sporten. Probeer ook voldoende te eten. Tijdens je zwangerschap heb je ongeveer 300 kilocalorieŽn per dag extra nodig. Als je per dag een half uurtje sport, verbrandt je deze calorieŽn al snel. Lees meer over eten en drinken tijdens de zwangerschap

Tip voor na de bevalling: Babyzwemmen

Babyzwemmen is erg populair. Niet onbegrijpelijk, want het is voor jouw kindje een goede manier om aan het water te wennen. De kans dat jouw baby door angst later moeite heeft met de zwemlessen wordt ook kleiner. Daarnaast is het gewend om te bewegen in water. In jouw buik deed de baby dat immers ook.

Babyzwemmen is ook goed voor de band tussen ouder en kind. Zwemmen met jouw baby kan al wanneer je kindje zes weken oud is. Informeer bij het zwembad bij je in de buurt naar de mogelijkheden.