Ingeleide bevalling

Bij een ingeleide bevalling wordt niet gewacht tot de bevalling van nature wordt ingezet, maar wordt de natuur een handje geholpen. De weeŽn zullen kunstmatig bij de moeder worden opgewekt, waardoor de bevalling op gang wordt gebracht. Omdat een ingeleide bevalling meer spanning met zich meebrengt dan een natuurlijke bevalling, kan het vervelend zijn om op de weeŽn te wachten. Aan de andere kant vinden veel vrouwen het een prettig en veilig idee te weten dat hun baby spoedig geboren zal worden. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Waarom een ingeleide bevalling?

De reden om een bevalling in te leiden is meestal van medische aard. Ernstige klachten van jouzelf kunnen een reden zijn om de bevalling in te leiden. Enkele veel voorkomende redenen zijn: over tijd zijn, langdurig gebroken vliezen, groeivertraging van het kind en een verslechtering van het functioneren van de placenta.

Het opwekken van de weeŽn

Het opwekken van de weeŽn gebeurt vaak middels een infuus. Er wordt een naaldje in een bloedvat van jouw hand of onderarm aangebracht en daarop wordt een dun slangetje aangesloten. D.m.v. een pomp wordt het medicijn oxytocine toegebracht, waarmee de weeŽn oip gang gebracht worden. De dosering gaat stapsgewijs omhoog. Een andere methode is het aanbrengen van prostaglandinetabletjes of gel in de vagina.