Inentingen

Schema voor inentingen

Hieronder vind je een schema van de inentingen die een kind normaliter ondergaat vanaf 0 maanden, t/m het 12e levensjaar. Inentingen zijn niet verplicht. Informeer altijd even bij het consultatiebureau/huisarts over de noodzaak ervan en eventuele bijwerkingen/risico's.

0 Maanden

Inentingen kind 0 maandenInenting HepB *)

2 Maanden

Inentingen kind 2 maandenInenting DKTP-Hib-HepB **)
Inentingen kind 2 maandenInenting Pneu

3 Maanden

Inentingen kind 3 maandenInenting DKTP-Hib-HepB **)
Inentingen kind 3 maandenInenting Pneu

4 Maanden

Inentingen kind 4 maandenInenting DKTP-Hib-HepB **)
Inentingen kind 4 maandenInenting Pneu

11 maanden

Inentingen kind 11 maandenInenting DKTP-Hib-HepB **)
Inentingen kind 11 maandenInenting Pneu

14 maanden

Inentingen kind 14 maandenInenting BMR

4 Jaar

Inentingen kind 4 jaarInenting DKTP

9 Jaar

Inentingen kind 9 jaarInenting DTP
Inentingen kind 9 jaarInenting BMR

12 Jaar

Inentingen kind 12 jaarInenting HPV ****)
Inentingen kind 12 jaarInenting HPV ****) (+/- 1 maand na de eerste HPV-inenting)
Inentingen kind 12 jaarInenting HPV ****) (+/- 6 maanden na de eerste HPV-inenting)

Uitleg en betekenis vaccinatie-afkortingen

* Kinderen wiens moeder besmet is met het hepatitis B-virus (draagster), krijgen binnen 48 uur na de geboorte een hepatitis B-vaccinatie en immunoglobulinen (kant-en-klare antistoffen) toegediend.

** Alle kinderen die geboren zijn op of na 1 augustus 2011 krijgen de uitgebreide DKTP-Hib-HepB inenting, waarin ook een vaccin tegen hepatitis B zit. Kinderen die vóór 1 augustus 2011 geboren zijn krijgen de DKTP-Hib-inenting.

*** Kinderen van draagsters (zie*) én kinderen waarvan één van de ouders afkomstig is uit een land waar hepatitis B veel voorkomt, krijgen vanaf 1 juni 2006 bij 2, 3, 4 en 11 maanden het combinatievaccin DKTP-Hib-HepB waarin ook een vaccin tegen hepatitis B zit. Ook kinderen met het syndroom van Down die geboren zijn op of na 1 januari 2008 krijgen dit vaccin.

**** Alleen voor meisjes. De vaccinatie tegen het humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken is voor meisjes geboren op of na 1 januari 1997. In 2009 was er een eenmalige inhaalvaccinatiecampagne voor meisjes geboren in 1993 tot en met 1996. In 2011 worden meisjes uitgenodigd die in 1998 zijn geboren.

  • DKTP-Hib: combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib-ziekten (haemophilus influenzae type b). Dit vaccin bevat een acellulair kinkhoestvaccin
  • DKTP-Hib-HepB: combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten (haemophilus influenzae type b) en hepatitis B. Dit vaccin bevat een acellulair kinkhoestvaccin
  • Pneu: vaccin tegen pneumokokken (7 typen)
  • BMR: vaccin tegen bof, mazelen en rodehond
  • DKTP: vaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio
  • DTP: vaccin tegen difterie, tetanus en polio
  • HepB: vaccin tegen hepatitis B
  • HPV: vaccin tegen baarmoederhalskanker (humaan papillomavirus)

      Welke reacties kun je verwachten na de prik?

      Na een inenting kan de plaats van de prik rood opzetten of pijnlijk worden. Je kunt daar een nat lapje op leggen om de pijn te verzachten. Doe dat niet meteen na de prik, wacht tot de reactie optreedt. Je kind kan ook koorts krijgen, huilerig worden, veel willen slapen of niet willen drinken. Dit zijn normale reacties.

      Op reis

      In een land met verhoogde kans op besmetting met tuberculose heeft een kind een BCG-inenting nodig. Vraag je arts om advies als je met je kind naar het buitenland gaat.