Zwangerschapsproblemen
De belangrijkste zwangerschapsproblemen
Ben je in blijde verwachting? Gefeliciteerd! Naast blijdschap kun je te maken krijgen met een aantal vervelende zwangerschapsproblemen. Niet iedere vrouw krijgt te maken met én of meerdere problemen, er zijn ook vrouwen die helemaal geen klachten ervaren. Gedurende de verschillende stadia van je zwangerschap kun je geconfronteerd worden met allerlei kwaaltjes. De belangrijkste hebben wij even op een rij gezet voor je.
Bekkeninstabiliteit
Een deel van de zwangere vrouwen krijgt te maken met bekkeninstabiliteit. Door de hormonen kunnen je bekkengewrichten zwakker worden of beschadigen. Dit proces vindt plaats zodat de baby tijdens de bevalling eenvoudig de weg naar buiten toe kan vinden. Het bekken bestaat uit het zogenaamde heiligbeen. Dit zit ingeklemd tussen je darmbeenderen. Banden verbinden de drie botstructuren. Deze banden lijken heel erg op de banden die zich in je enkels en knieën bevinden. Door een zwangerschap kan het gebeuren dat de banden de botstructuren niet meer goed kunnen houden. Er kunnen zich dan meerdere klachten voordoen:
- Pijn bij lang stilzitten
- Een pijnlijk schaambeen
- Pijn in je rug
Als je deze klachten ervaart is de kans aanwezig dat er sprake is van bekkeninstabiliteit. Gelukkig kun je zelf actie ondernemen om de klachten te doen verminderen. Zo is het belangrijk om de activiteiten die je overdag doet te spreiden. Zo voorkom je dat je bekken teveel belast raken. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Bepaalde oefeningen kunnen namelijk helpen om je klachten te verminderen. Soms wordt ervoor gekozen om een bekkenband bij je aan te brengen. Ook hierdoor kunnen je klachten verminderen. Het is wel belangrijk om bekkeninstabiliteit serieus te nemen. Als je geen actie onderneemt kun je in het ergste geval invalide raken.
Aambeien
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van aambeien. Schattingen spreken van zo'n 85% van alle zwangere vrouwen. Deze aambeien zijn bijzonder vervelend, want je kunt er jeuk en pijn door ervaren. Als je een aambei hebt dan begint een deel van het weefsel van je anus uit te zakken. Dit deel kan groter worden en gaan bloeden. Hoe herken je een aambei? In de meeste gevallen is er sprake van jeuk, een branderig gevoel rond de anus en bloedverlies tijdens de ontlasting. Als je last hebt van aambeien is het belangrijk om veel te bewegen en vezelrijk voedsel te eten. Hiermee verklein je de kans op meer aambeien. Als er sprake is van een uitwendige aambei, dan kun je het beste een afspraak maken met je huisarts. In de meeste gevallen krijg je een zalfje voorgeschreven. Als een zalfje niet voldoende is, dan wordt de aambei verwijderd in het ziekenhuis. De aambei wordt daar afgekneld en weggesneden.
Gevoelig tandvlees
Door een verandering in je hormoonhuishouding kun je te maken krijgen met een verzachting en verdikking van het tandvlees. Je tandvlees kan hierdoor een stuk gevoeliger worden. Dit kan problemen opleveren tijdens het tandenpoetsen. Er kan een ontsteking of irritatie optreden. Het is belangrijk om contact op te nemen met je huisarts als je last hebt van een bloedend tandvlees. Als de ontsteking zich uitbreidt kan het kaakbot beschadigd raken namelijk. Het is verstandig om een tandarts te bezoeken voordat je zwanger raakt. Je gaat dan met je gezonde gebit naar de tandarts. Daarnaast kunnen er nog rüntgenfoto's gemaakt worden. Tijdens de zwangerschap kan dit niet, dit kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor de baby. Tijdens je zwangerschap kun je wel terecht voor hygiënische behandelingen bij de tandarts of mondhygiënist.
Anemie
Anemie wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Ook dit is een kwaal die regelmatig voorkomt bij zwangere vrouwen. Als je zwanger bent heeft het lichaam extra zuurstof nodig. Om deze extra zuurstof te verkrijgen worden er extra rode bloedcellen aangemaakt. Hierdoor wordt het mogelijk om meer zuurstof in het lichaam op te nemen. Ook het plasma (bloedvocht) neemt in hoeveelheid toe. Het hemoglobinegehalte neemt hierdoor juist af. Een Hb waarde ligt normaal gesproken op 7,5. Bij zwangere vrouwen kan deze waarde dalen tot 6,3. Komt de waarde op een nog lager niveau, dan is er sprake van bloedarmoede. De laagste waarde wordt meestal bereikt bij 30-32 werken zwangerschap. Gelukkig is bloedarmoede eenvoudig te behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld extra foliumzuur slikken of ijzerpillen opnemen. Deze vullen de tekorten aan zodat je Hb-gehalte weer op een goede waarde komt.
Pijnen
Tijdens je zwangerschap kun je verschillende pijnen ervaren. Zo kun je te maken krijgen met rugpijn. Door het extra gewicht van de baby kun je rugklachten krijgen. Het spreiden van je activiteiten over de hele dag kan de klachten doen verminderen.
Daarnaast komt bekkenpijn ook regelmatig voor. Dit komt doordat de bekkenzenuwen druk uitoefenen op je bekken. De binnenkant van je dijen en je lies kunnen dan pijn gaan doen. Ook in je onderbuik kun je pijn ervaren. Vooral tijdens het lopen kan er sprake zijn van bekkenpijn. Veel mensen verwarren bekkenpijn met bekkeninstabiliteit, maar deze twee hebben niet direct iets met elkaar te maken.
Hoofdpijn wordt ook vaak genoemd als klacht tijdens de zwangerschap. Hoofdpijn komt vaak in het 1e en 3e trimester voor. De pijn is vaak drukkend en wordt ook wel spanningshoofdpijn genoemd. De pijn kan uitstralen naar de achterkant van je nek. De oorzaak van deze pijn is vaak een verkeerde lichaamshouding.
Slapeloosheid
Tegen het einde van je zwangerschap kun je te maken krijgen met slapeloosheid. Veel vrouwen moeten vaker naar de wc, hierdoor wordt je nachtrust onderbroken. Daarnaast kan het lastig worden om een goede slaaphouding te vinden, je buik zit immers in de weg. Vooral vrouwen die normaal gesproken op hun buik slapen kunnen het moeilijk hebben tegen het einde van de zwangerschap. Ook komt het regelmatig voor dat vrouwen gaan piekeren, hierdoor slaap je minder. Er zijn geen wondermedicijnen voor deze kwaal. Wat wel kan helpen is een glas warme melk voordat je gaat slapen. Ook kan het helpen om een lekker warm bad te nemen voordat je naar bed gaat.
Afscheiding
Je hoeft niet te schrikken als je tijdens je zwangerschap te maken krijgt met afscheiding. Vaginale afscheiding is meestal wit en dik. De reden hiervoor is de zuurgraad. Bij zwangere vrouwen ligt deze op een ander niveau dan bij niet-zwangere vrouwen. De kans op bacteriën en schimmels neemt hierdoor toe. Een vaginale infectie is dan ook zo ontstaan. Ruik je een "vis-geur", dan kun je beter even langs de huisarts.