De bevalling

Na al die maanden wachten is het dan eindelijk zo ver, je gaat bevallen! De bevalling zal een van de meest bijzondere ervaringen in jullie leven worden, maar bevallen is ook erg spannend. Iedere vrouw beleeft de bevalling op haar eigen manier. Je kan je moeilijk voorbereiden op de bevalling. Maar je kunt je wel goed voorbereiden. Een goede voorbereiding is het halve werk! Hier vind je alle informatie over de voortekenen en verloop van een bevalling en de verschillende bevallingsvormen.bevalling

Voortekenen van de bevalling

Het is bijna zo ver! De uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Nog even en je mag je pasgeboren baby in je armen nemen. De meeste bevallingen vinden plaats tussen week 37 en week 42 van de zwangerschap. Maar hoe weet je nou wanneer de bevalling ?cht begint en hoe herken je een wee? Er zijn een aantal algemene voortekenen die het begin van de bevalling aankondigen. Dit zijn de drie belangrijkste voortekenen:

  • Het beginnen van de wee?n
  • Het verliezen van de slijmprop
  • Het breken van de vliezen

Opwekken van de bevalling

Al negen maanden lang zit je te wachten op de komst van jullie baby. Je omgeving houdt je goed in de gaten, want het kan elk moment beginnen. En daar is dan eindelijk je uitgerekende datum, maar geen wee?n. Wat een tegenvaller! Je bent natuurlijk heel trots op je mooie bolle buik, maar op den duur heb je er soms echt genoeg van. Gelukkig zijn er manieren waarvan men beweert dat ze de bevalling opwekken. Wie kent de bakerpraatjes over het eten van ananas, seks of tonic drinken niet? Of ze daadwerkelijk allemaal waar zijn, durven we niet te beweren, maar niet geschoten is altijd mis!

Standaard bevalling

Een bevalling kan thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden. Voor de bevalling overleg je met je verloskundige wat je voor jouw mogelijk is. Dat hangt namelijk geheel af van jouw medische situatie. Hoef je niet ingeleid te worden en komt er geen keizersnede aan te pas? Dan noemen we dat een standaard bevalling. Dit kan thuis zijn en onder leiding van je eigen verloskundige, maar het kan ook zijn dat je het om persoonlijke redenen prettiger vind om in het ziekenhuis te bevallen.
Lees hier meer over de fases van een standaard bevalling.

Ingeleide bevalling

Het kan zijn dat de bevalling kunstmatig op gang moet worden gebracht. Dit noemen we het inleiden van de bevalling en gebeurt altijd in het ziekenhuis. Er zijn verschillende redenen waarom een bevalling kan worden ingeleid:

  • Je bent twee weken overtijd. De conditie van jouw baby kan achteruit gaan na 42 weken zwangerschap, dit komt doordat de placenta niet meer zo goed werkt.
  • Je vliezen zijn gebroken, maar je hebt nog geen wee?n. Na 24 uur ontstaat er een infectiegevaar waardoor je koorts kan krijgen en dat is erg gevaarlijk. Er wordt geadviseerd om binnen 24-48 uur na het breken van de vliezen de bevalling in te leiden.
  • Medische complicaties. Het kan zijn dat er complicaties optreden die een gevaar kunnen zijn. Het is dan veiliger de bevalling in te leiden.
Lees hier meer informatie over de ingeleide bevalling

Keizersnee bevalling

Het kan zijn dat al v??r de zwangerschap duidelijk is dat er een keizersnede noodzakelijk is, bijvoorbeeld als je een operatie hebt gehad in verband met ernstige verzakkingen. Ook kan het zijn dat tijdens de zwangerschap de placenta voor de baarmoedermond ligt, een vleesboom de indaling verhindert of een verminderde functie van de placenta. In deze gevallen spreek je van een geplande keizersnede. Maar vaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. De meest voorkomende redenen zijn dat de bevalling niet vordert of een dreigend zuurstofgebrek van de baby.
Lees hier meer informatie over de keizersnede.

Bevallingsverhalen

Geen enkele bevalling is hetzelfde! Daarom is het zo interessant om de verhalen van andere moeders te lezen. Mooie emotionele, maar ook heftige verhalen. Lees hier hoe andere moeders hun bevalling hebben ervaren. Zo weet je ongeveer wat je straks te wachten staat.
Alle bevallingsverhalen