Geboortekaartjes, do's en dont's

Wanneer de bevalling achter de rug is, is het tijd voor de volgende stap! Het versturen van de geboortekaartjes! Hier zijn een aantal praktische tips, of te wel: de do's & dont's. Lees deze aandachtig door!

De do's:

Tip 1. Een proefdruk

Niemand zit te wachten op vervelende verrassingen achteraf. Bedenk goed dat de kleuren van drukwerk en dat op een beeldscherm alles behalve hetzelfde zijn! Daarom is een proefdruk heel belangrijk, onderschat dit niet. Dit moet je juist niet op het allerlaatste moment doen! Het beste doe je dat ruim voor de bevalling. De details op de proefdruk hoeven natuurlijk niet te kloppen, het gaat om het uiterlijk, hoe jouw opmaak in het echt op jou overkomt. Het mooiste is: bij veel websites is de proefdruk gratis te verkrijgen.

Tip 2. De enveloppen

In de regel is er na de geboorte meer te doen en te regelen. Je hebt net een kind gekregen en dat hummeltje heeft prioriteit boven alles. Het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken is dus heel belangrijk! Een van de betere voorbeelden hiervan zijn het bestellen (en adresseren en van een postzegel voorzien) van de enveloppen. Dat scheelt je na de geboorte een hoop tijd, die dan weer aan andere zaken besteed kan worden.

Tip 3. Het papier

De geboortekaartjes zijn niet datgene waar je op zou moeten bezuinigen, het is tenslotte een éénmalig iets. Ga dus voor dat sierlijke papier en die prachtige envelop die je zo mooi vindt, ook al is het iets prijziger. Laat je geboortepost echt opvallen!

Tip 4. De dubbelcheck

Deze tip wordt vaak over het hoofd gezien en is toch o zo belangrijk! Spellingcontrole. Laat je tekst lezen door iemand in je omgeving. Soms valt die ene spelfout niet meer op, omdat je er simpelweg al zo lang naar gekeken hebt. Het zou erg vervelend zijn als je je zoon ?Bob? noemt en op het kaartje staat ?Bib?...

Tip 5. De etiketten

Voorbedrukte etiketten, ze zijn veel belangrijker en makkelijker dan je denkt. Zo is netjes schrijven geen uitdaging meer, je voorkomt een lamme arm van het schrijven en het ziet er hartstikke leuk en mooi uit. Daarbij komt dat ze je ook nog eens een hoop tijd schelen.

Tip 6. Genoeg kaartjes

Voordehandliggend, of niet? Het komt toch vaak genoeg voor dat men te weinig kaartjes blijkt te hebben. Ga vooraf goed na hoeveel geboortekaarten je nodig hebt. Een goede leidraad is om altijd tien procent extra kaartjes te bestellen. Een adressenlijst kan hierbij heel behulpzaam zijn.

De dont's:

Tip 1. Laatste wijzigingen

Natuurlijk is er niets mis met het veranderen van je gedachten over opmaak of uitstraling van de geboortekaartjes. Bestel echter nooit ongezien jouw geboortekaartjes. Mocht je op het laatste moment kiezen voor een foto op het kaartje en/of iets anders aan te passen, ga dan altijd eerst voor een proefdruk.

Tip 2. Definitieve bestelling

Bestel de geboortekaarten op een voor jou rustig moment. Je hebt tenslotte net een bevalling meegemaakt en alles wat daarbij komt kijken. Schenk jezelf de tijd om alle gegevens rustig in te vullen. De juiste papiersoort, het aantal, de enveloppen. Ook niet onbelangrijk is dat je de gelegenheid neemt om daarna alles even heel aandachtig na te lezen of het goed is ingevuld.

Tip 3. Het afleveradres

Kies altijd een bekend adres. Een adres waarvan je weet hoe er de post werkt, in het bijzonder met pakketten. Stel je bevalt in het ziekenhuis of een kraamhotel, laat de geboortekaartjes daar niet afleveren. Hier heb je niet alleen met de post te maken, maar ook met het interne postsysteem en dat maakt de kans dat het pakket zoek raakt groot.

Tip 4. Het controleren

Kijk hetgeen wat je binnenkrijgt altijd goed na! Hoe is de kwaliteit? Is het precies zoals je het hebt besteld? Klopt het aantal kaartjes? Tel ze altijd na! Fouten worden gemaakt, ook door drukkers. Mocht er iets niet in orde zijn, meldt dat dan meteen. Je wilt tenslotte alleen perfecte geboortekaartjes versturen!

Tip 5. Het versturen

Laat je door niets of niemand opjagen bij het versturen van de geboortekaartjes. Maar één iemand beslist wanneer je de kaartjes op de post doet en dat ben jij. Je hebt net een kind gekregen, dat is een prestatie van formaat. Gun jezelf lekker de tijd totdat jij en je mannelijke wederhelft (want die moet ook presteren!), je fit genoeg voelen om bezoek te ontvangen. Als je even wacht met versturen, heb je ook het voordeel dat je niet meteen hele volksstammen op kraamvisite krijgt.

Graag direct bestellen?

Graag direct geboortekaartjes bestellen? Ga dan voor een bekende partij waarvan je zeker weet dat de kaartjes geleverd gaan worden. Check bijvoorbeeld Greetz geboortekaarten een bekende partij die dit goed voor elkaar heeft.