Standaard bevalling

We spreken van een standaard bevalling als er geen keizersnede o.i.d. aan te pas hoeft te komen. Globaal kan een standaard bevalling opgedeeld worden in drie fases.

Fase 1: Ontsluiting

Tijdens de zwangerschap zit de baarmoederhals zo goed als dicht. Dit is om je baby te beschermen tegen de gevaren van buitenaf. Tijdens de ontsluiting gaat de baarmoederhals steeds verder open staan, waardoor de baby naar buiten kan. Hoelang dit gaat duren is voor iedereen anders. De tijd tussen geen ontsluiting volledige onsluiting kan van 2 tot 24 uur duren. Het langste doe je gebruikelijk over de eerste drie) centimeters. Deze onsluitingsfase duurt gemiddelt ongeveer 10 tot 12 uur. Tijdens de ontsluitingsfase kun je nog gewoon rondlopen, in bad gaan of iets anders wat deze tijd iets dragelijker maakt. Als de weeŽn om de 4-5 minuten komen, dan kan doorgaans de verloskundige gebeld worden. De weeŽn zullen nu pijnlijker worden en je voelt misschien de behoefte om te gaan liggen. Je kunt de ademhaling- en ontspanningstechnieken die je hebt geleerd bij de zwangerschapscursus toe gaan passen. Als je de neiging krijgt om te gaan persen, dan moet eerst gecontroleerd worden of dit al kan, anders kun je misschien uitscheuren. Er is sprake van volledige ontsluiting als de opening 10 centimeter groot is. Bij een volledige ontsluiting zijn de vliezen meestal al gebroken en is het tijd om de baby te laten komen.

Fase 2: Uitdrijving

Lichamelijk ben je nu klaar voor de bevalling en is het nu tijd voor het ťchte werk: je baby op de wereld zetten. Bij het eerste kind duurt deze fase gemiddeld 2 uur. Mochten de vliezen niet gebroken en heb je wel volledige ontsluiting, dan zal de verloskundige of arts de vliezen doorprikken. Als alles goed is verlopen, is je baby zo gedraaid in je buik dat het ondersteboven zit, het hoofdje rust op je bekkenbodem. Bij de volgende perswee zal het hoofdje naar buiten komen, gevolgd door de schouders. De rest volgt nu vanzelf en, als alles goed gaat, krijg je jouw kindje meteen op je buik/borst geplaatst.

Fase 3: Nageboorte

Helaas ben je nu nog niet klaar. De baarmoederkoek moet nog naar buiten worden geperst. Enkele weeŽn zullen er de komende 10 tot 60 minuten voor zorgen dat dit alles loskomt van de baarmoederwand en met een (lichte) pers naar buiten gedreven. Na al dit geboortegeweld kunnen veel vrouwen zich meestal niet meer heugen dat ze hier uberhaupt iets van hebben gevoeld.