Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor baby's. Moedermelk bevat waardevolle voedings- en afweerstoffen die kinderen nodig hebben voor hun groei, ontwikkeling en gezondheid. Baby's profiteren daarvan optimaal als ze ten minste zes maanden borstvoeding krijgen. Daarna is ook bijvoeding nodig voor de verdere ontwikkeling.

Borstvoeding bevat beschermende stoffen

Vooral de moedermelk van de eerste dagen na de geboorte bevat grote hoeveelheden beschermende stoffen. Daarna bevat de melk minder van deze stoffen, maar omdat het kind meer drinkt naarmate het groeit, krijgt het nog steeds evenveel beschermende stoffen binnen. De positieve effecten op de gezondheid zijn het grootst als het kind minimaal zes maanden de borst krijgt. Daarna is ook bijvoeding nodig. Met borstvoeding kan worden doorgegaan zolang moeder en kind dat willen.

Als gevolg van milieuvervuiling kan moedermelk ook dioxine-achtige stoffen bevatten. De positieve effecten van borstvoeding wegen daar ruimschoots tegenop.

Aanvullend op de borstvoeding hebben baby's de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K nodig. Ook is het advies elke dag 10 microgram vitamine D te geven.

Voordelen borstvoeding voor kind en moeder

Borstvoeding beschermt het kind tegen acute middenoorontsteking, luchtweginfecties, diarree, eczeem en allergieën. Waarschijnlijk beschermt borstvoeding ook tegen overgewicht op latere leeftijd en tegen diabetes. Ook de moeders profiteren van het geven van de borst. Borstvoeding beperkt het bloedverlies na de bevalling en maakt het gemakkelijker weer op gewicht te komen. Ook hebben vrouwen die borstvoeding hebben gegeven minder kans op borstkanker voor de overgang, eierstokkanker en botontkalking.

Borstvoeding instructie en begeleiding

Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven. Bij slechts twee procent is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk de baby vaak en zorgvuldig aan te leggen. Een goede instructie en begeleiding door de verloskundige, kraamhulp, personeel van het ziekenhuis, lactatiekundige en/of het consultatiebureau kan eventuele problemen voorkomen of helpen ermee om te gaan.

Houdbaarheid moedermelk

Voor een gezonde en op tijd geboren baby dien je de volgende houdbaarheidsdata van de moedermelk aan te houden.

Verse afgekolfde melk

Houdbaarheid verse moedermelkKamertemperatuur: 6-8 uur tot 25 graden Celsius
Houdbaarheid verse moedermelkKoelkast: 3-5 dagen bij 4 graden Celsius
Houdbaarheid verse moedermelkVriesvak: in koelkast 2 weken bij -15 graden Celsius
Houdbaarheid verse moedermelkVriesvak met eigen deur 3-6 maanden bij -18 graden Celsius
Houdbaarheid verse moedermelkDiepvriezer: 6-12 maanden bij -20 graden Celsius

In de koelkast ontdooide moedermelk

Houdbaarheid ontdooide moedermelkKamertemperatuur: 4 uur tot 25 graden Celsius
Houdbaarheid ontdooide moedermelkKoelkast: 24 uur bij 4 graden Celsius

Buiten de koelkast ontdooide moedermelk

Houdbaarheid buitende de koelkast ontdooide moedermelkKamertemperatuur: meteen gebruiken, niet bewaren
Houdbaarheid buitende de koelkast ontdooide moedermelkKoelkast: 4 uur bij 4 graden Celsius

Bron: Medela

Gerelateerd

Meer informatie over eten en drinken tijdens de zwangerschap:
Voeding tijdens de zwangerschap Eten en drinken tijdens de zwangerschap