38 weken zwanger

« 38 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een kleine watermeloen
38 weken zwanger - afbeelding van de baby
48 cm - 3,2 kg
38 weken zwanger - de grootte van de baby
2
Weken te gaan

Het is eindelijk zover! De baby is voldragen en zal niet meer groeien. Alles wat de baby nu nog aankomt is reserve voor na de bevalling. Je bent nu nog maar twee zwangerschapsweken verwijderd van de uitgerekende datum! Jullie zullen inmiddels wel heel nieuwsgierig zijn naar jullie kindje. Op wie zal de baby lijken?

Jouw baby in week 38 van de zwangerschap

In week achtendertig van de zwangerschap is de baby gemiddeld 49 cm en weegt het rond de 3200 gram. De baby zal nu alleen nog reserves opbouwen voor na de bevalling. Hij of zij zal ongeveer 20 tot 30 gram per dag aankomen in deze laatste weken. De opgebouwde reserves kan de baby goed gebruiken na de bevalling. Het is normaal dat een baby na de bevalling wat afvalt. Het is voor een kindje ook een gewenning. Eerst lekker in de warme buik van mama en ineens in een heel groot bedje in een enorme omgeving. Daarnaast zal de baby ook eventjes moeten wennen aan de borst- of flesvoeding.

De kraamhulp zal het gewicht van de baby in de gaten houden. Wanneer de baby te veel afvalt, zal de kraamhulp actie ondernemen. Dat is als de baby meer dan 7% van zijn of haar geboortegewicht afgevallen is. Binnen twee weken na de geboorte zijn de meeste babyís weer op hun geboortegewicht of erboven.

De meeste blanke babyís worden geboren met donkerblauwe ogen. De kleur van de ogen zal nog enkele maanden na de geboorte blijven veranderen tot ze hun definitieve kleur behouden. Babyís met een donkere huid worden meestal geboren met grijze of bruine ogen. Deze veranderen meestal in een diepbruine kleur. Dat hoeft echter niet. Bij een baby met gemengd bloed kan de kleur van de ogen ook blauw, groen of grijs worden. Sommige babyís worden al met wat haren op het hoofdje geboren, deze zijn dan meestal donker van kleur. Buiten de buik zullen de haren oplichten omdat ze in aanraking komen met het daglicht.

Zwangerschapssymptomen week 38

De laatste loodjes zijn het zwaarst. Het kan voorkomen dat je meer last hebt van je rug. Vooral de onderrug moet het ontzien tijdens deze laatste weken. Je buik wordt alsmaar groter en zwaarder, daardoor ga je hol lopen met je rug. Dat kan klachten veroorzaken. Het is aan te raden om tillen en sjouwen door andere te laten doen. Heb je al een ouder kindje, til deze dan met beleid op. Zak door je knieŽn en gebruik je benen om weer omhoog te komen. Als je last hebt van bekkeninstabiliteit is het niet aan te raden om oudere kindjes op te tillen. Je kunt dan ook met je kindje op de bank, bed of stoel gaan zitten en hem of haar lekker tegen je aan te laten zitten.

Het kan zijn dat er een reden is dat de baby met een keizersnede gehaald moet worden, bijvoorbeeld omdat de baby in een stuitligging ligt. Dit weet je dan vaak al een paar zwangerschapsweken. Over het algemeen wordt een baby in week 38 of 39 gehaald om de weeŽn voor te zijn.

38 weken zwanger tip

Door dat je inmiddels een enorme buik hebt, heeft je maag minder ruimte. Hierdoor lijken de normale groottes van maaltijden niet meer te passen. Probeer dan wat vaker kleinere hoeveelheden te eten. Dit kan een opgeblazen gevoel voorkomen en zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.