19 weken zwanger

« 19 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een mango
19 weken zwanger - afbeelding van de baby
22 cm - 250 gram
19 weken zwanger - de grootte van de baby
21
Weken te gaan

Bijna op de helft van de zwangerschap! Je bent de afgelopen weken veel bezig geweest met alle veranderingen in jouw lichaam en de baby in de buik. Je partner kan zich misschien wat buitengesloten voelen. Dat is natuurlijk niet vreemd. Hij of zij kan niet voelen wat er allemaal in jouw lichaam gebeurd. Hij zit natuurlijk wel dat je dikker wordt, maar verder ervaart hij of zij het heel anders. Probeer hem daarom zoveel mogelijk bij de zwangerschap te betrekken. Stuur hem even een berichtje als je bijvoorbeeld een mijlpaal bereikt. Vergeet niet dat de wereld buiten jullie gewoon doorgaat en niet alles draait om de zwangerschap. Wees ook geïnteresseerd in de dingen die jouw partner nu bezig houden. Blijf tijd voor elkaar in te plannen, een romantisch diner of een avondje na de film. Blijf in contact met je geliefde.

Jouw baby in week 19 van de zwangerschap

In week negentien van de zwangerschap is de baby 22 cm groot en weegt het ongeveer 250 gram. Dat is zo groot als een mango en zo zwaar als een stokbrood. Rond week veertien van de zwangerschap ontwikkelde de baby donshaartjes over het hele lichaam. In deze week worden de donshaartjes vervangen door wat stevigere haartjes. Het huidsmeer blijft door deze haartjes goed op de huid zitten. De baby heeft daardoor een laagje van vettigheid op de huid zitten. Zonder deze huidsmeer zou de baby een gerimpelde huid hebben door het vruchtwater. Daarnaast biedt huidsmeer ook beschermingen tegen bijvoorbeeld beschadigingen. Rond week negentien heeft de baby al kleine nageltjes en kan daarmee de huid beschadigen. We noemen dit huidsmeer ook wel ‘vernix caseosa’.

Deze week zijn de melktandjes van de baby ook al gevormd. Deze zitten in het gehemelte en zullen pas na de geboorte tevoorschijn komen. Meestal pas na een paar weken of maanden. Echter, het kan gebeuren dat een baby bij de geboorte al een of twee tandjes heeft. Zeldzaam, maar het komt voor! De armen en benen van de baby hebben deze week de juiste verhoudingen bereikt. Op het hoofdje beginnen al echte haren te groeien. Het grootste gedeelte van de baby’s wordt met wat haar op het hoofdje geboren. Naast de haren op het hoofd, ontstaan nu ook de wenkbrauwen en wimpers. De baby groeit nog steeds erg hard en is op ongeveer de helft van de lengte die het is bij de geboorte.

De baby beweegt steeds meer, waarschijnlijk heb je hem of haar inmiddels wel al gevoeld. De botten van de baby worden steeds sterker en groter. Daarnaast zijn de hersenen nog steeds in ontwikkeling en maken steeds meer verbindingen. Het deel van de hersenen die ervoor zorgen dat de baby zich kan bewegen, groeit met de dag en kan het lichaam steeds beter aansturen.

Zwangerschapssymptomen week 19

Je zult merken dat je sneller moe bent en soms geen fut meer hebt. Niet gek als je bedenkt dat je lichaam het druk heeft met zich voor te bereiden op de bevalling, de zorg voor de baby en dan ook nog eens alle dagelijkse inspanningen erbij. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Voldoende drinken, gezond eten en genoeg lichaamsbeweging. Je mag nog steeds sporten, al moet je het misschien wat rustiger aan doen. De gewrichten zijn tijdens de zwangerschap wat weker, daardoor kun je sneller geblesseerd raken. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn ideale sporten tijdens de zwangerschap. Bijna driekwart van de vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap een zwangerschapsstreep over het midden van de buik. Vaak verschijnt deze in het tweede trimester. Het is een donkere streep van ongeveer één centimeter breed, van het schaambeen tot de navel. De lijn verschijnt op de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. De streep zat er altijd al, maar door de verhoogde pigmentproductie wordt hij nu donkerder. Door deze verhoging worden de tepels ook donkerder en zijn er vrouwen die last krijgen van een zwangerschapsmasker. Meestal verdwijnen deze weer na de bevalling.

19 weken zwanger tip

Heb je al nagedacht over ouderschapsverlof? Als je tijdelijk minder wilt werken na je bevalling, kun je ouderschapsverlof opnemen. Hier heb je wettelijk recht op. Deze uren worden niet doorbetaald, tenzij het anders in je CAO vermeld staat. Je moet het verlof minimaal twee maanden van te voren schriftelijk aanvragen.