16 weken zwanger

« 16 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een avocado
16 weken zwanger - afbeelding van de baby
15 cm - 125 gram
16 weken zwanger - de grootte van de baby
24
Weken te gaan

Vanaf deze week is het mogelijk dat je de baby voelt bewegen. Sommige vrouwen die al ooit eens zwanger zijn geweest, weten hoe het voelt, dus kunnen het al eerder herkend hebben. Is dit je eerste zwangerschap, dan is de kans groot dan je de baby snel voor het eerst zult voelen bewegen. Maar hoe herken je dat gevoel? Veel vrouwen omschrijven het als een vlindertje dat langs de buikwand vliegt. Of alsof er luchtbelletjes knappen tegen de buikwand. In eerste instantie zul je denken dat het je darmen zijn, maar later zul je het gevoel uit duizenden herkennen. Het is een uniek gevoel, wat je nooit meer vergeet.

Jouw baby in week 16 van de zwangerschap

In week zestien van de zwangerschap is de baby 15 cm groot en weegt het zo’n 125 gram. Dat is bijna zo groot als een avocado en zo zwaar als een reep chocolade. Vanaf deze of de volgende week merkt de baby het verschil tussen licht en donker. Ook al zijn de oogjes nog dicht tot de 26ste week. Tot deze week groeien alle baby’s even hard, maar na deze week krijgt elk kindje zijn eigen groei. Wees niet bang als jouw baby wat boven- of onder gemiddeld is. Je zult goed in de gaten worden door de verloskundige en als er tekenen zijn dat er iets niet klopt, zullen zij daar ook stappen voor ondernemen.

In deze week zijn de oren zover ontwikkeld dat de baby geluiden van buiten kan horen. Doordat de baby nog in de baarmoeder zit, zal het geluid wel anders klinken dan voor ons. De baby zal voornamelijk de lage geluiden goed kunnen horen, hoge geluiden zullen veel meer worden gedempt door jouw lichaam en het vruchtwater. Als jij zingt, kan je baby dat nu waarschijnlijk al horen. Vanaf nu kun je tegen de baby gaan kletsen. Dat is goed om te doen, ook voor je partner. Als de baby eenmaal geboren is, zal het jouw en je partners stem herkennen.

Vanaf deze week zullen de spieren van de baby steeds sterker worden. Zo kan de baby nu al bepaalde gezichtsuitdrukkingen vertonen, doordat de gezichtsspieren al ontwikkelt zijn. De hersenen ontwikkelen zich nog verder zodat ze signalen naar de spieren kunnen sturen. Dit alles zorgt ervoor dat je rond deze periode schopbewegingen kan gaan maken. En dat kan jij als moeder rond deze week gaan voelen.

Zwangerschapssymptomen week 16

Je zult merken dat je in het tweede trimester je een stuk beter zal voelen en dat je meer energie gaat krijgen. De meeste vrouwen ervaren minder misselijkheid in dit trimester. Helaas geldt dat niet voor iedere vrouw. Mocht je nu tijdens het tweede trimester nog zo´n last hebben van misselijkheid, is het wijs om hierover in gesprek te gaan met de huisarts of verloskundige. Wie weet kunnen zij je helpen met iets tegen de misselijkheid. Sommige vrouwen krijgen een zwangerschapsgloed om zich heen hangen. Deze vrouwen stralen als de zon, hebben blosjes op hun wangen en glanzende huid en haren. Helaas is er ook een keerzijde. Sommige vrouwen krijgen juist acné, eczeem en andere huidproblemen tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap je huid extra verzorging te geven.

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Vanaf week zestien is het mogelijk dat je vocht vast gaat houden. De ene vrouw heeft hier veel last van, terwijl de andere er misschien niks van merkt. Wat houdt vocht vast houden in? Je krijgt bijvoorbeeld dikke enkels en voeten. Het kan zijn dat je ringen niet meer om je vingers passen. Probeer vanaf nu te letten op de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt, zout droogt het lichaam namelijk uit. Blijf voldoende drinken en eet bijvoorbeeld bleekselderij. Deze groente kan het vocht afdrijven. Daarnaast kun je je voeten in bed iets hoger leggen door bijvoorbeeld een kussen onder het matras te leggen. Doordat je voeten omhoog liggen, kan het vocht in de enkels en voeten afdrijven.

Voldoende drinken is natuurlijk ook belangrijk voor de blaas. Doordat je baarmoeder steeds groter wordt en daardoor ook je buik, drukken deze tegen je blaas. Het kan zijn dat er na het plassen wat urine achterblijft in de blaas, dat kan een blaasontsteking veroorzaken. Door voldoende te drinken, moet je vaker plassen waardoor de blaas meer doorgespoeld word.

16 weken zwanger tip

Vanaf deze week van de zwangerschap kunnen jouw borsten melk maken. Het komt voor dat vrouwen vanaf deze week last hebben van lekkende borsten, heel vervelend natuurlijk! Maar wat doe je er tegen? Je kunt gebruikmaken van zoogcompressen. Dit zijn een soort ronde inlegkruisjes die je in je bh legt. Let wel op om ze regelmatig te vervangen om broeien en infecties tegen te gaan. Een andere optie is siliconen zoogcompressen (Lily Padz). Deze drukken je tepel naar binnen en voorkomt dat er melk naar buiten komt. Het handige is dat je deze ‘s nachts ook kunt gebruiken, omdat ze vanzelf op je borst blijven plakken.