36 weken zwanger

« 36 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een boerenkool
36 weken zwanger - afbeelding van de baby
45 cm - 2,9 kg
36 weken zwanger - de grootte van de baby
4
Weken te gaan

De volgende mijlpaal!! Vanaf de volgende week mag je officieel bevallen. De baby is er helemaal klaar voor. Als je zwanger bent van je eerste kindje, zal de baby deze week waarschijnlijk gaan indalen. Het hoofdje zal dieper in het bekken zakken en zal jou weer meer lucht geven. Je longen worden tenslotte niet meer in verdrukking gebracht. Eenmaal ingedaald kan de baby niet meer van positie veranderen.

Jouw baby in week 36 van de zwangerschap

In week vijfendertig van de zwangerschap is de baby ongeveer 47 cm en weegt het rond de 2750 gram. De baby is nu min of meer volgroeid en klaar om geboren te worden. Vanaf nu tot aan de geboorte zal de baby nog aankomen. Maar doordat de baby steeds minder plaats in de buik krijgt, zal je de baby minder voelen bewegen. Er is nou eenmaal niet veel plaats meer om te schoppen en te stompen. De huidsmeer verdwijnt ook deze week nog. Het vruchtwater zal ook langzaam van kleur gaan veranderen. Nu is het nog helder, maar het zal langzaam verkleuren naar een wittere kleur. Mocht het vruchtwater groen/bruin worden, heeft de baby in het vruchtwater gepoept en moet je in het ziekenhuis bevallen.

Zwangerschapssymptomen week 36

Als de baby is ingedaald zul je merken dat je minder last hebt van benauwdheid en maagzuur. Echter zijn er nog genoeg kwaaltjes over waar je wel veel last van hebt. Zo kunnen je stemmingen van het ene op het andere moment compleet omslaan. De hormonen gieren door je lijf en misschien ben je al wat onzeker over je moederrol. Misschien is je partner net zo onzeker over zijn vaderrol. Veel stellen hebben hier last van en dat is volkomen normaal. Praat er samen over, dat stelt zowel jou als je partner gerust. Het opvoeden van jullie baby, gaat vaak instinctief als het eenmaal geboren is.

Vorige week vertelde we al even over het bed dat op klossen gezet moet worden. Het is de bedoeling dat het bed op een hoogte van minimaal 80 cm komt te staan. Dit is om rugklachten te voorkomen bij de verloskundige en de kraamverzorgende. Ook wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen moet het bed op klossen gezet worden, je weet immers nooit hoe het allemaal gaat verlopen.

Inmiddels ben je in de negende maand van je zwangerschap. Kan je je nog herinneren wanneer je je positieve test vast had? Het ene moment kijk je nog uit naar de eerste echo in week twaalf en het volgende moment heb je alweer zwangerschapsverlof. Misschien ben je al helemaal klaar met zwanger zijn en mag het kindje wel komen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je echt aan het genieten bent en hoopt dat de baby nog een paar weken blijft zitten. Ga niet afwachten, maar zoek wat afleiding. Blijf je dingen doen, maar neem wat meer rust. Houdt je niet van middagdutjes? Plof dan op de bank of in bed met een goede film of serie. Je ontlast dan je lichaam en geest en kunt lekker ontspannen.

36 weken zwanger tip

Waarschijnlijk heb je hier al over nagedacht, maar wie wil je er bij de bevalling bij hebben? Je partner natuurlijk, maar verder? Sommige vrouwen vinden het prettig om hun moeder of een goede vriendin erbij te hebben. Ook is een doula een optie. Een doula is een persoonlijk bevallingscoach die je helpt met de niet-medische onderdelen van de bevalling. Bespreek je wensen met je partner, zodat jullie beide achter de keuzes staan.
Bedenk dan ook meteen of je wilt dat er foto’s gemaakt worden tijdens de bevalling. Zo ja, wie maakt die dan? En wat mag er wel of niet gefotografeerd worden? Spreek dit van te voren allemaal af, want hier wil je tijdens de bevalling niet over nadenken!