17 weken zwanger

« 17 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een grote ui
17 weken zwanger - afbeelding van de baby
18 cm - 150 gram
17 weken zwanger - de grootte van de baby
23
Weken te gaan

Inmiddels ben je alweer vier maanden zwanger, bijna op de helft! De komende weken zul je de baby steeds meer gaan voelen bewegen. De baby heeft steeds meer kracht in het kleine lichaampje. Je partner kan dit nu nog niet voelen, maar over een paar weken kan hij of zij het van buitenaf voelen. De baby kan nu ook geluiden van buitenaf gaan waarnemen. Het is leuk om af en toe tegen je baby te praten. Ook voor je partner kan dit leuk zijn, zo wordt hij of zij er nog meer bij betrokken.

Jouw baby in week 17 van de zwangerschap

In week zeventien van de zwangerschap is de baby ongeveer 18 cm groot en weegt het rond de 150 gram. De baby groeit nu met zo'n twee cm per week. De hersenen van de baby zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat ze het hartje aansturen. Het hartje van de baby klopt ongeveer 140 tot 150 keer per minuut. Dat is bijna twee keer zo snel als jouw hart.

Rond de zeventien weken begint de baby langzaam met het aanleggen van een voorraadje vet. Dit is speciaal babyvet en noemen ze ook wel bruin vet. Babyvet zit voornamelijk in de nek, het rompje en de wangetjes. Babyvet heeft als doel dat de baby zich warm kan houden als het geboren is. Rond deze week is het babyvet ongeveer een halve gram. Bij de geboorte is dit opgelopen tot wel 2,5 kilo.

In week vijftien begon de baby al te oefenen met het leren om te ademhalen. De baby ademt het vruchtwater in en uit en daardoor ontwikkelen de longen zich. Daarnaast worden de spieren die gebruikt worden met het ademhalen verder ontwikkeld.. Ook in de hersenen zich een ademhalingscentrum wat zich de komende periode gaat ontwikkelen. Hierdoor weet de baby straks precies hoe het moet ademhalen zodra het geboren wordt.

De navelstreng die de baby met de placenta verbindt, wordt vanaf nu steeds dikker en steviger. De baby vraagt steeds meer om voedingsstoffen waar de navelstreng voor zorgt. Daarnaast moet de navelstreng ook sterk genoeg zijn om zich na de geboorte meteen dicht te knijpen zodat de baby geen bloed verliest via de navelstreng.

Zwangerschapssymptomen week 17

De baarmoeder wordt steeds groter, waardoor er minder plek overblijft voor de blaas. Daardoor zal je vaker naar het toilet moeten. Doordat je zo vaak moet plassen, is er een grote kans dat er wat urine achterblijft in de blaas of urineweg. Soms kan dit een blaasontsteking ten gevolge hebben. Dit kun je voorkomen door de blaas en urineweg helemaal leeg te plassenn. Zorg ook dat je voldoende blijft drinken, daardoor wordt de blaas gespoeld. Mocht je toch een blaasontsteking hebben, bespreek dit dan met jouw verloskundige.

Rond de zestiende week maakt het hCG-hormoon plaats voor progesteron. Je zult merken dat de zwangerschapskwaaltjes doorgaans wat afnemen. In combinatie met een betere doorbloeding in het lichaam zorgen ervoor dat vrouwen vaker meer zin hebben in seks. Alles is gevoeliger en door de hormonen zul je meer fantasieŽn hebben. Je borsten zijn zullen rond deze week flink gegroeid zijn, daardoor kan het zijn dat je je nog aantrekkelijker voelt. Je partner vindt je in deze periode sowieso de mooiste vrouw van de wereld, niet gek als je bedenkt dat je zijn kindje draagt. Geniet hier volop van! De baby ondervindt echt geen schade van een stevige vrijpartij. Het kan wel zijn dat jezelf wat meer kramp in je buik of rug krijgt na een orgasme. Dit komt door het samentrekken van de baarmoeder en verdwijnt meestal snel weer. Ook is er kans op een beetje bloedverlies. Door de betere doorbloeding kan een adertje sneller gaan bloeden. Maak je hier absoluut geen zorgen om, maar geniet met volle teugen!

17 weken zwanger tip

Voor een (onverwachte) thuisbevalling heb je een kraampakket nodig. Deze dien je uiterlijk zes weken voor de uitgerekende datum in huis te hebben. In het kraampakket zitten medische artikelen voor de thuisbevalling en de kraamweek. De kosten voor dit pakket wordt niet vergoed door de basisverzekering, maar als je een aanvullende verzekering hebt, wordt het vaak kosteloos door je zorgverzekering opgestuurd. Meld je zwangerschap daarom op tijd bij je zorgverzekeraar. Zij kunnen jou vertellen of het vergoed wordt. Zo niet, schaf dan zelf een pakket aan.