29 weken zwanger

« 29 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een bloemkool
29 weken zwanger - afbeelding van de baby
37 cm - 1,1 kg
29 weken zwanger - de grootte van de baby
11
Weken te gaan

In deze weken van de zwangerschap begint de ontwikkeling van de persoonlijkheid en het karakter van de baby. Zo heeft de baby al hele duidelijke gezichtsuitdrukking. Daarnaast kun je aan het bewegen van de baby al merken of het een druktemakertje of rustig kindje is!

Jouw baby in week 29 van de zwangerschap

In week negenentwintig van de zwangerschap is de baby alweer 38,5 cm groot en weegt het rond de 1160 gram. Dat is zo zwaar als een laptop. De afgelopen weken is de baby bezig geweest met het opslaan van onderhuids vet, daarmee kan de baby straks zijn of haar eigen temperatuur kan regelen. Door deze opslag zal de baby er straks gladder en mooi roze uitzien en zal het straks stralend van gezondheid ter wereld komen.
De baby groeit nu niet meer zo snel, het kan zich nog goed bewegen al wordt de ruimte wel wat krapper. Vanaf deze week zul je het duidelijker kunnen voelen wanneer de baby zich omdraait. Sommige baby’s vinden het leuk om zich om te draaien en blijven dat ook steeds doen. En meestal gebeurt het wanneer jij aan het rusten bent.

De baby begint met zich met het voorbereiden op de tijd vlak na de geboorte. Als je borstvoeding gaat geven zal de baby na de geboorte nog niet zo veel binnen krijgen. De productie moet dan nog op gang komen. Daarom heeft de baby een voorraad brandstof nodig waarop hij of zij kan terugvallen tot de borstvoeding volledig op gang is. Daarvoor gaat de baby de komende weken glucose opslaan in zijn spieren en lever.
Zoals je weet zijn onze hersenen vol groeven en paden. De buitenkant van onze hersenen stuurt de meer verfijnde functies ( zoals taal en sociale omgang). De binnenkant van de hersenen zijn de oer-functies. Bijvoorbeeld het controleren van de ademhaling en het voelen van simpele emoties. Als je nu naar de hersenen van de baby zou kijken, zou de buitenkant nog helemaal glad zijn. De hersenen ontwikkelen zich deze periode steeds verder, zodat als de baby geboren is, ook deze groeven en paden heeft.

Zwangerschapssymptomen week 29

De bevalling zal iets zijn waar je de komende periode veel over zult nadenken. Zie je erg tegenop? Volg dan een zwangerschapscursus, deze zal je voorbereiden op de bevalling. Zo leer je oefeningen waar je nu misschien nog een klein beetje om moet lachen, maar je gaat er echt baat bij hebben tijdens de bevalling.
De verloskundige of gynaecoloog heeft vast al eens aan je gevraagd waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis? Sommige moeders twijfelen niet en weten al vroeg in de zwangerschap waar ze willen bevallen. Andere moeders hebben geen keuze en moeten voor hun gezondheid of dat van de baby in het ziekenhuis bevallen. Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. Als je nu nog niet weet waar je wilt bevallen hoef je nog niet in paniek te raken. De bevalling is nog een aantal weken weg. Zet voor jezelf eens alle voors en tegens op papier, bespreek het met je partner of vrouwen in je omgeving die al ooit bevallen zijn. Uiteindelijk moet het jouw keuze zijn en jij moet je 100% op je gemak voelen.

29 weken zwanger tip

Wat een goed idee is om samen met je partner een geboorteplan op te stellen. Daarin staan jouw wensen, bijv. een bad, baarkruk of gewoon een bed. Of je pijnbestrijding wilt. Wie de keuzes maakt als jij niet meer aanspreekbaar bent. Natuurlijk hoop je niet dat zoiets gaat gebeuren, maar het is wel slim om het bespreekbaar te maken. Op het moment zelf ben je vol met emoties en hectiek en het is fijn als de verloskundige of gynaecoloog daarop terug kan vallen.