26 weken zwanger

« 26 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een eikelpompoen
26 weken zwanger - afbeelding van de baby
33 cm - 720 gram
26 weken zwanger - de grootte van de baby
14
Weken te gaan

De baby zal nu bewust voelen, bijvoorbeeld wanneer zijn of haar voetje tegen de wand van de baarmoeder aankomt. Ook zul je het verschil tussen de hartslag van de baby en die van jou goed kunnen waarnemen. Het hartje van de baby klopt bijna twee keer zo snel als die van jou. Mocht je weten hoe de baby precies ligt, zou je partner met een lege wc-rol onder je navel kunnen luisteren. Het kan soms even duren omdat je partner een beetje zal moeten zoeken. Maar het is mogelijk!

Jouw baby in week 26 van de zwangerschap

In week zesentwintig van de zwangerschap is de baby ongeveer 35 cm en weegt hij of zij zo’n 820 gram. Het kán zijn dat de baby onverhoopt deze week al geboren wordt, de kansen op overleven zijn dan ongeveer 81%. Een vroeggeboorte brengt risico’s met zich mee. De longen van de baby zijn nog niet gerijpt en het heeft nog een lage weerstand, waardoor hij of zij erg vatbaar is voor infecties.

Iedere week van de zwangerschap wordt het gezichtje van de baby steeds menselijker. De wenkbrauwen, oogleden en lippen zijn steeds beter te herkennen. De oogleden van de baby gaan rond deze week weer open en de baby ziet steeds beter het verschil tussen licht en donker. Ook wordt het gehoor van de baby steeds beter, waardoor hij of zij nu al op harde geluiden kan reageren. Daarnaast begin je met het aanmaken van melanine. Dit is de stof die de ogen de uiteindelijke kleur zal geven. Het komt het meest voor dat baby´s geboren worden met blauwe ogen, maar klap niet te hard in je handen! Pas na zes tot negen maanden heeft de baby genoeg melanie aangemaakt dat zijn of haar ogen de natuurlijke kleur krijgen.

Deze week zal er ook een vloeistof in de longen worden aangemaakt, genaamd surfactant. Deze vloeistof heeft de baby na de geboorte nodig om goed te kunnen ademen. Het is een soort smeermiddel dat ervoor zorgt dat de longblaasjes open zijn.
In deze week van de zwangerschap zijn ook de stembanden van de baby genoeg ontwikkeld om een klein beetje geluid te kunnen maken. De komende weken zal dit verder worden ontwikkeld.

Zwangerschapssymptomen week 26

Dit zijn de laatste weken van het tweede trimester. Kun jij je voorstellen dat je uitgerekende datum al over veertien weken is? Het aftellen is nu echt begonnen, mits je daar nog niet mee begonnen bent. Zwanger zijn is een unieke gebeurtenis, maar je zult vast uitkijken naar het moment dat je jullie kleine wondertje eindelijk kunt vasthouden.
De baby blijft maar groeien, daardoor is de baarmoeder een heel stuk gegroeid. Deze groeiende baarmoeder duwt jouw ingewanden als het ware aan de kant. Inmiddels is de baby zelf al zo sterk dat hij of zij soms tegen de blaas aandrukt. Het kan zijn dat je vanaf deze week weer wat vaker moet plassen. Blijf opletten, moet je weer veel plassen en doet het pijn, dan kan het zijn dat er sprake is van een blaasontsteking. Schrik niet, dit komt vaker voor bij zwangere vrouwen, door alle veranderingen in je lichaam kun je gevoeliger zijn voor infecties.

Nog een leuk zwangerschap dingetje waar je vanaf deze week last van kan krijgen: nesteldrang! Heb je ineens de neiging om het huis schoon te houden, nog snel een verbouwing afronden, kamertje klaar maken, alle kleertjes wassen. Sommige vrouwen hebben hier nogal veel last van dat ze alle kasten in huis leeghalen, schoonmaken en opnieuw inrichten. Maak je geen druk hierom, je wilt het nestje voor jouw baby gewoon op tijd in orde hebben, heel logisch! Maar neem nu nog even de tijd om jezelf af en toe te verwennen en laat je ook verwennen door je omgeving. Je krijgt het straks druk genoeg met het zorgen voor jullie baby, neem daarom nu nog even de tijd voor jezelf. Duik eens vroeg in bed of plof op de bank met een goede film of een mooi boek. Het is belangrijk om stress te vermijden. De placenta groeit de hele zwangerschap door en is inmiddels bijna net zo groot als de baby. Wanneer jij veel stress hebt, reageert jouw lichaam hier op. Eén van de reacties die je kunt krijgen is dat de placenta minder goed doorbloed wordt, waardoor de baby een groeiachterstand kan oplopen.

26 weken zwanger tip

Tot ongeveer 26 weken is de baby tijdens een echo in één beeld te vangen, daarom is dit voor veel mensen het perfecte moment voor een pretecho in 3D of 4D. Bij een 3D-echo zie je stilstaande beelden van de baby met diepte. Bij een 4D -echo zie je zelf bewegende beelden. Net als bij andere echo’s zul je foto’s mee krijgen, soms is het zelfs mogelijk om een film mee te krijgen. Dan heb je een mooi en kostbaar aandenken voor later.