25 weken zwanger

« 25 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een aubergine
25 weken zwanger - afbeelding van de baby
33 cm - 650 gram
25 weken zwanger - de grootte van de baby
15
Weken te gaan

Deze week kunnen de lieve, kleine plopjes veranderen in echte trapjes en stompjes. Je gaat het steeds beter voelen, aangezien de baby nog altijd alle spieren aan het oefenen. Nu heeft de baby daar nog alle ruimte voor. Hoe groter de baby wordt hoe minder ruimte het krijgt. Nu krijgt de baby de kans om goed te oefenen met de spieren.

Jouw baby in week 25 van de zwangerschap

In week vijfentwintig van de zwangerschap is de baby alweer 34,5 cm groot en weegt het 710 gram. De baby blijft steeds meer groeier en krijgt daardoor dus steeds minder ruimte. Hij of zij kan niet meer zo vrij bewegen, maar kan wel nog alle kanten opdraaien. Soms zelfs meerdere keren per dag. Pas vlak voor de bevalling neemt de baby de uiteindelijk houding in. Welke houding dat is, is nog even afwachten. De optimale houding is als de baby met het hoofdje naar beneden ligt. Als de baby nu al met het hoofdje naar beneden ligt, kan de verloskundige dit nu uitwendig voelen. De verloskundige zoekt het hoofdje zodat hij of zij weet hoe je ligt.
Al een paar weken waren de ogen van de baby gesloten. Rond deze week zullen de ogen voor het eerst openen. Hij of zij kan al licht en donker onderscheiden. Terwijl de ogen deze week juist open gaan, gaan de handjes juist sluiten tot kleine vuistjes. Pas als de baby ongeveer twee maanden oud is zullen de handjes weer openen.

De longen ontwikkelen zich nog verder deze week. Ze beginnen zich te vertakken vanuit de bronchiën. Aan het einde van deze vertakkingen komen kleine longblaasjes te zitten. Zolang als de baby in de baarmoeder blijft zitten, blijven deze blaasjes leeg. Bij de eerste adem van de baby, vullen de blaasjes zich vol met lucht.
Iedere week groeit de baby en jij als mama voelt hem al een tijdje bewegen, maar rond deze tijd van de zwangerschap kan je de schoppen ook goed aan de buitenkant voelen. Voor jouw partner is dit ook fijn, want zo kan hij of zij ook contact maken met jullie baby. Hebben jullie de kleine al door de buik heen zien bewegen? Het kan, geloof me! Je zult ook merken dat de baby gaat reageren op jouw stem of die van je partner. Schroom dan ook niet om veel contact te zoeken met de baby, dan zal hij of zij de stem gaan herkennen.

Zwangerschapssymptomen week 25

Dat de baby minder ruimte heeft, begin je langzaam te merken en soms kan het zelf zeer doen. Je zult bij de controles merken dat de baby soms met het hoofdje naar boven ligt en dan keer weer naar beneden. De uiteindelijke houding zal hij pas in de laatste weken van de zwangerschap aannemen.
Heb je al eens nagedacht over het ergonomisch dragen van jullie baby? Baby’s vinden het fijn om gedragen te worden. Daar worden ze rustig van, waardoor ze minder huilen. Daarbij draagt het bij aan een goede lichamelijke ontwikkeling. De baby kan de wereld verkennen vanaf een vertrouwde positie bij mama of papa. Hij of zij hoort je hartslag, voelt je beweging en hoort je stem. Een vertrouwde omgeving voor de baby want dit hoorde en voelde de baby ook in de baarmoeder.
Je kunt nu last krijgen van “harde buiken”. Dat kan een beetje pijn doen. Vanaf nu gaat de baarmoeder zich opmaken voor de bevalling en doet dit door de spieren samen te trekken. Eigenlijk een soort oefenwee. Het kan geen kwaad voor de baby, maar het is wel verstandig om het iets rustiger aan te doen als je hier vaker last van hebt. Het kan een teken zijn dat je je te veel inspant. Als je hier veel last van hebt, meldt het dan altijd even aan jouw verloskundige of gynaecoloog. Je zult waarschijnlijk als advies krijgen dat je rust moet nemen. Ga lekker op de bank liggen en kijk een leuke serie of film!

Vanaf deze week zul je vaker op controle moeten. Eerst ging je elke vier weken, maar nu wordt dat iedere drie weken. Tijdens deze controles wordt zowel de baby als jij in de gaten gehouden. Zo zal bij elke afspraak jouw bloeddruk opgemeten worden. Hierdoor kan de de verloskundige of gynaecoloog zien hoe je conditie is. Een te hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld wijzen op een zwangerschapsvergiftiging. Een te lage bloeddruk zorgt ervoor dat jij moe en/of duizelig kunt zijn. Luister naar de adviezen van de specialisten en volg deze op!
Borstvoeding of flesvoeding? Je hebt nog een paar weken om die beslissing te nemen. Je leest en hoort natuurlijk overal dat borstvoeding het beste is voor de baby. Maar kunstvoeding is tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat jullie baby alleen maar het beste binnen zal krijgen. Wanneer je besluit om flesvoeding te geven, schaf dan in eerste instantie standaard flessen aan. Vaak zitten er in de gratis boxen kleine flesjes die je kunt uittesten.

25 weken zwanger tip

De naam! Eén van de eerste keuzes die jij en je partner maken voor de baby. Een moeilijke, maar ook zeker een leuke beslissing. Er zijn stellen die al jaren een naam voor hun toekomstige kroost in gedachten hebben, terwijl andere hier nog niet mee bezig zijn geweest. Begin op tijd met het nadenken over een naam, zodat jullie een bewuste keuze maken. Weet je het geslacht al, dan is één naam voldoende. Weet je het geslacht nog niet, mag je voor beide een naam bedenken! Maak allebei apart een lijstje en vergelijk deze. Inspiratieloos? Neem dan eens een kijkje bij onze jongensnamen en meisjesnamen.