22 weken zwanger

« 22 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een rode paprika
22 weken zwanger - afbeelding van de baby
29 cm - 440 gram
22 weken zwanger - de grootte van de baby
18
Weken te gaan

Rond deze zwangerschapsweek kan jij als mama symptomen van nesteldrang gaan vertonen. Je partner vindt het misschien een beetje grappig, maar genetisch zijn mama’s zo ‘geprogrammeerd’ om het huis schoon en in orde te maken. Vanuit jou gezien doe je dit om het huis te vies is of gewoonweg nog niet ‘klaar’ voor de geboorte van de baby. Neem je partner mee hierin en zeg hem klussen in huis niet langer uit te stellen. Je zult het waarderen als hij je zoveel mogelijk helpt.

Jouw baby in week 22 van de zwangerschap

In week tweeëntwintig van de zwangerschap is de baby ongeveer 29 cm groot en weegt het rond de 440 gram, dat is evenveel als een voetbal. Bijna een halve kilo! De huid van de baby was tot nu toe doorzichtig, dat is inmiddels niet meer. De baby lijkt elke zwangerschapsweek meer en meer een echt mensje. Vanaf 28 weken is de baby medisch gezien officieel levensvatbaar. Toch is het het beste voor de baby als hij/zij nog minimaal veertien weken blijft zitten.

De zenuwen ontwikkelen zich en het centrale zenuwstelsel is klaar om gegevens te ontvangen. De baby leert deze week voelen, horen en proeven. In deze week ontwikkelt de baby bijvoorbeeld gevoel in de vingertopjes. Hij/zij kan eindelijk voelen! De baby gaat hier meteen mee oefenen en zal proberen de navelstreng en het eigen gezicht te voelen. In deze weken wordt de basis gelegd zodat de baby na de geboorte gericht voorwerpen kan gaan pakken. Pas drie maanden na de geboorte krijgt de baby dit door.
Naast het voelen, kan de baby vanaf nu goed horen. Hij/zij leert de stemmen om zich heen te herkennen. Daarnaast kan de baby jouw hart horen kloppen. Geluiden van buitenaf worden gedempt door het vruchtwater, maar de stem van jouw en sommige lage tonen kan de baby al goed horen. Ook ontwikkelt de baby deze week de smaakpapillen. Voor mama belangrijk om op te letten met wat je eet. Zoals we vorige week al vertelde kan het vruchtwater van smaak veranderen als je bijvoorbeeld pittig eet.

Zwangerschapssymptomen week 22

Zwangere vrouwen dromen vaak de vreemdste dingen. Over de baby, maar ook over andere dingen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je droomt dat je de baby vergeet in de auto, dat je de baby laat vallen, maar bijvoorbeeld ook dat jouw partner overlijdt. Soms wordt je er zelfs zwetend en/of huilend wakker van. Door te dromen verwerk je de angsten die jij hebt over wat er allemaal mis kan gaan. De dromen gaan vaak over dingen die je nooit zult doen of zullen gebeuren, maar doordat je dit proces de komende weken doormaakt, ben je straks helemaal klaar voor de verantwoordelijkheid als mama. Je hebt straks een oerinstinct waardoor het zorgen voor de baby bijna vanzelf zal gaan.

Rond deze periode zul je al een bolle buik hebben. Er zijn mensen die er eventjes overheen willen wrijven of willen voelen. Het kan zijn dat je zit vervelend vind, maar geef dit dan aan bij de mensen. Een andere tip is met je handen gevouwen op je buik te leggen. Mensen zullen dan minder geneigd zijn om aan je buik te liggen, omdat je dan een gesloten houding aanneemt.

Heb je al een ouder kindje? Dan zal deze vanaf deze periode beter begrijpen dat er een baby in mama’s buik zit. Het is verstandig om hem of haar hier nu al bij te betrekken. Laat hem of haar bijvoorbeeld helpen met kleertjes uitzoeken voor de nieuwe baby. In deze periode kan het zijn dat je last krijgt van brandend maagzuur. Hier kan je tot het einde van de zwangerschap last van hebben. Een vervelende kwaal, maar door langzaam te eten, goed te kauwen en vaker kleinere hoeveelheden te eten, kunnen de klachten verminderen.

22 weken zwanger tip

Gaan jullie als de baby geboren is geboortekaartjes versturen? Kijk dan alvast eens rond op verschillende sites. Er is genoeg keuze en aanbod. Een geboortekaartje met eigen foto of een zelf geschreven versje. Het kan allemaal tegenwoordig. Via internet kun je voorbeeldkaartjes thuis laten bezorgen, maar er zijn ook nog drukkers die hele mappen vol hebben met geboortekaartjes. Vaak mag je deze mee naar huis nemen en op je gemak eens doorbladeren en bekijken. Begin in deze periode ook alvast met de adressenlijst voor de kaartjes, later in de zwangerschap heb je daar minder tijd voor.