21 weken zwanger

« 21 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een grote banaan
21 weken zwanger - afbeelding van de baby
27 cm - 380 gram
21 weken zwanger - de grootte van de baby
19
Weken te gaan

Je bent inmiddels tussen de 147 en 153 dagen zwanger! Zitten jullie erover na te denken om in deze periode nog even lekker ertussenuit te gaan met zn tween? Zeker doen, een mooie gelegenheid om nog lekker te genieten van elkaar! Houdt er wel rekening mee dat vanaf 22 weken zwangerschap zullen vliegmaatschappijen om een gezondheidsverklaring vragen. En bij de meeste maatschappijen wordt een zwangere vrouw vanaf 32 weken niet meer toegelaten op een vlucht.

Jouw baby in week 21 van de zwangerschap

In week eenentwintig van de zwangerschap is de baby rond de 27 cm groot en weegt het ongeveer 380 gram. Qua lengte is de baby op de helft van de lengte bij de geboorte. Gemiddeld weegt een baby ongeveer 3500 gram bij de geboorte. Dat betekent dat de baby nu nog 10 keer zo zwaar moet worden. Vanaf deze week zul je merken dat de baby voller wordt en jezelf daardoor ook natuurlijk!

De baby is ziet er inmiddels bijna uit zoals het straks geboren wordt. Alle vormen van het gezicht zijn er en de haartjes beginnen al te groeien. De baby nam al een tijdje slokjes vruchtwater, maar vanaf deze week zijn de organen zo ver ontwikkeld, dat de baby zelf suiker uit het vruchtwater kan halen. Het suiker wordt gebruikt om dunne laagjes babyvet aan te leggen. Door het babyvet blijf je strakjes lekker warm. Daarnaast kan de baby aan het vruchtwater proeven wat jij gegeten hebt. Eet jij pittig, dan zal het vruchtwater ook pittiger smaken. Onderzoekers hebben bewezen dat een grote kans is dat de baby hier al een voorkeur ontwikkelt voor het eten dat het na de geboorte lekker gaat vinden.

De longen van de baby zijn inmiddels ontwikkeld, maar deze werken nog niet. Hoe krijgt de baby dan zuurstof in de baarmoeder? In het hartje van de baby zitten de twee hartkamers en tussen deze kamers zit nu nog een opening met een klepje. Door deze opening stroomt er bloed van de ene naar de andere hartkamer. Het meeste bloed stroomt via de hartkamers naar de hersenen, aangezien deze het meeste zuurstof nodig hebben. Daarnaast zit er in het bloed wat uit de placenta komt ook veel zuurstof. Pas als de baby geboren wordt openen de longen zich, gaat het klepje tussen de twee hartkamers dicht en gaat de baby via de longen ademen.

Zwangerschapssymptomen week 21

De baby werkt er hard aan om voller te worden en dat zul jij ook merken. Gemiddeld komen zwangere vrouwen in deze periode ongeveer 500 gram per week aan. Het is belangrijk om nu goed voor jezelf en de baby te zorgen. Let op dat je gezond en gevarieerd eet. Maar ook beweging is belangrijk. Het zal de komende weken lastiger worden om te gaan wandelen. Kijk dan eens of je wekelijks kunt gaan zwemmen. Als je in het water ligt, merk je dat je gewichtloos bent. Daardoor kun je je makkelijker bewegen. Kijk bijvoorbeeld eens of het zwembad in jullie regio misschien zwangerschapszwemmen aanbiedt, zo niet kun je natuurlijk ook gewoon zelf baantjes gaan trekken. Naast beweging en gezonde voeding is ook ontspanning nodig. Neem op tijd je rust moment en ga als het nodig is s middags gewoon even een dutje doen.

Een van de minder leuke gevolgen van zwanger zijn is dat je zwangerschapsstriemen kunt krijgen. Dit noemen we ook wel striae. De meeste vrouwen zijn hier niet zo blij mee, maar toch krijgt zeker de helft last van de roze of rode strepen. Deze komen voornamelijk voor op de buik, borsten, billen, heupen en/of dijen. De reden dat striae ontstaan komt doordat je buik sneller groeit dan dat de huid kan bijhouden. Smeer je huid goed in, daardoor houd je de huid elastisch en kan je de striemen beperken. Na de zwangerschap zullen de striemen vervagen en zilvergrijs van kleur worden.

21 weken zwanger tip

Inmiddels weten jullie waarschijnlijk ook het geslacht van de baby. Waarschijnlijk heb je over een paar weken geen zin meer om te gaan shoppen doordat je buik zo snel groeit en de vermoeidheid toeslaat, daarom is dit het ideale moment om te beginnen met de babykamer. Voorpret verzekerd! Neem nog eens een kijkje in de baby uitzetlijst en de checklist wat er nog allemaal geregeld moet worden.