20 weken zwanger

« 20 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een zoete aardappel
20 weken zwanger - afbeelding van de baby
25 cm - 320 gram
20 weken zwanger - de grootte van de baby
20
Weken te gaan

Je bent inmiddels 20 weken zwanger! Dat is halverwege de zwangerschap. Misschien zelfs al over de helft als de baby besluit wat eerder te komen. Inmiddels zul je de baby waarschijnlijk al gevoeld hebben. Je zult merken dat wanneer je rustig zit of ligt, je hem of haar kan voelen. Als jij beweegt wieg je de baby eigenlijk in slaap en vaak als de mama wil rusten, wordt de baby weer wakker en zal dat ook laten merken!

Jouw baby in week 20 van de zwangerschap

In week twintig van de zwangerschap is de baby rond de 25 cm en weegt het rond de 320 gram. Het geslacht is vanaf zestien weken vaak al zichtbaar op de echo, maar in week twintig van de zwangerschap kan je het vrijwel altijd zien. Daarom wordt de geslachtsbepaling pas bij de 20-weken echo gedaan. Als je een meisje krijgt, heeft ze al twee miljoen eicellen in haar eierstokken. Bij een jongetje beginnen de testikels met hun afdaling. In beide gevallen ontwikkelt het geslachtsorgaan zich de komende maanden verder.

Afgelopen weken is de baby begonnen met het slikken van vruchtwater. Deze periode gaat de baby dat steeds meer doen. Het is een goede oefening voor de spijsvertering. Hierdoor begint de baby met het produceren van meconium, de eerste ontlasting van de baby. Bij de eerste luier zul je verbaasd gaan opkijken: de eerste poep is meestal zwart en kleverig, totaal niet wat je van een poepluier verwacht. Inmiddels heeft de baby een vast slaappatroon ontwikkeld. De kans is groot dat dit slaappatroon ook gevolgd wordt als je strakjes geboren bent. De baby ontwikkelt in deze periode ook al een vaste slaappositie. Als moeder zul je al merken dat de baby op vaste tijden druk en rustig wordt.

Zwangerschapssymptomen week 20

Na deze week zal het lijken alsof je buik elke dag wat groter wordt. Over het algemeen zul je nu niet meer kunnen verhullen dat je zwanger bent. Je baarmoeder komt nu tot net boven de navel en begint ook uit te bollen. Het kan zijn dat je rond deze week last begint te krijgen van ´bandenpijn´, dat komt door de snelle groei van de baarmoeder. Bandenpijn voelt als scherpe, acute steken aan de zijkant van de onderbuik. Soms trekken ze door naar je schaambeen en de binnenkant van je vagina. Deze pijn kan erg vervelend zijn en je kunt hier erg van schrikken, maar het is heel normaal. Het komt vooral voor als je druk bezig bent geweest, veel bewogen hebt. Het helpt vaak om een moment van rust te pakken. Een warm bad doet ook wonderen.

Naast bandenpijn kan het zijn dat je meer last hebt van duizeligheid en vermoeidheid. Dit komt door het extra bloed in je lichaam. Trek aan de bel als dit regelmatig gebeurd, bijna flauwvalt of niet meer kunt traplopen van moeheid. Het beste is om bloed te laten prikken, want rond deze periode komt het vaker voor dat zwangere vrouwen bloedarmoede of een gebrek aan ijzer hebben. Hiervoor kan de verloskundige of huisarts ijzertabletten schrijven, deze zijn niet gevaarlijk voor de baby. Heb je al nagedacht of je borstvoeding wilt gaan geven? Het kan handig zijn om een cursus borstvoeding te volgen. Kijk rond deze periode of je je al kan inschrijven voor een cursus bij jou in de buurt. Het handigst is om de cursus te volgen tijdens de laatste weken van de zwangerschap, als je verlof is ingegaan. De informatie blijft dan beter hangen.

20 weken zwanger tip

De 20-weken echo zal rond deze week plaatsvinden. Naast de eventuele afwijkingen kan ook het geslacht bepaald worden als de baby er goed voor ligt. De echoscopiste zal aan het begin van de echo vragen of jullie dit willen weten. Het kan zijn dat jullie het helemaal niet willen weten of dat jullie de uitslag in een envelop willen. Tegenwoordig zijn er vele manieren om het geslacht bekend te maken aan vrienden of familie. Een taart met de kleur aan de binnenkant, roze voor een meisje, blauw voor een jongen. Of een grote ballon waar gekleurde versiering uitkomt, een doos met de kleur ballonnen. Er zijn heel veel mogelijkheden. Kijk eens op Pinterest of Google onder ‘gender reveal’, genoeg inspiratie op te doen.