15 weken zwanger

« 15 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een peer
15 weken zwanger - afbeelding van de baby
12,5 cm - 95 gram
15 weken zwanger - de grootte van de baby
25
Weken te gaan

Inmiddels ben je alweer vijftien weken zwanger. Wat vliegt de tijd voorbij. Over niet al te lange tijd weten jullie wat het geslacht wordt van de baby. Ben je al nieuwsgierig? Zoek online eens op Chinese zwangerschapskalender, deze kalender kijkt naar de leeftijd van mama en de maand waarin de baby verwekt is. Aan de hand daarvan wordt er jongen of meisje aangegeven. Natuurlijk klopt dit niet altijd, maar over een week of vijf weet je het tijdens de 20 weken echo.

Jouw baby in week 15 van de zwangerschap

In week vijftien van de zwangerschap is de baby ongeveer 12,5 cm groot en weegt het rond de 95 gram. Het hoofdje van de baby is zo groot als een knikker, grappig toch? Nog z klein, maar al zo belangrijk in jullie leven. In deze week heeft de baby al een eigen bloedsomloop, dus ook een eigen bloedgroep. Dit kan dezelfde bloedgroep zijn als jou, maar dat hoeft niet.
Vorige week begon de baby met kleine beetjes vruchtwater in te slikken. Het kan zijn dat de baby daardoor de hik krijgt. Op dit moment kun je daar nog niks van voelen, maar rond de 18e wel dus nog even geduld hebben. Door het hebben van de hik, begint de baby met oefenen om straks te kunnen ademen. Ook wordt er een start gemaakt met het zuigreflex. Dit doen ze door het slikken en de beweging van de lippen. Daarnaast kan het zijn dat de baby af en toe al eens duimt.
De armen van de baby zijn inmiddels al zo groot dat de baby zijn armen voor het gezicht kan houden. De botten gaan verder met uitharden, omdat het lichaam steeds meer en beter kalk op gaat nemen. Grappig weetje, als je nu een rntgenfoto zou laten maken, zie je zowel jouw skelet als die van de baby.

Zwangerschapssymptomen week 15

In deze week van de zwangerschap zullen je borsten niet meer zo gevoelig zijn als in het eerste trimester. Ze zullen waarschijnlijk wel al een stuk gegroeid zijn, zo bereiden zij zich voor op de komst van de baby. Je zult merken dat je tepels wat donkerder worden en het kan zijn dat je af en toe al wat vocht lekt, dit hoort er allemaal bij. Het kan zijn dat je gewone bhs niet meer lekker zitten, ga dan eens rondkijken voor een zwangerschapsbh. Het voordeel van zo'n bh is dat je hem je tot het einde van de zwangerschap kan dragen, het heeft voldoende ruimte en biedt genoeg stevigheid.

Je zult merken dat je nu meer aankomt dat in trimester n. Soms lijkt het wel alsof de kilos eraan vliegen. Op zich niet gek als je bedenkt dat de baby steeds groter en groter wordt. Het is nu juist gezond om aan te komen. Zo krijgen zowel jij als de baby genoeg voedingsstoffen. Het welbekende eten voor twee is eigenlijk niet nodig. Zolang je zorgt dat je gezond en gevarieerd eet, komt het helemaal goed met jullie beide. Gemiddeld gezien komen vrouwen vanaf deze week van de zwangerschap ongeveer een halve kilo per week aan. Gemiddeld dus zo'n 18 kilo in een zwangerschap. Kom je vrijwel niet aan of val je zelf af? Zoek dan contact met je huisarts of verloskundige.

Ook in het tweede trimester kun je last hebben van zwangerschapskwaaltjes. De meeste ken je nog wel van het eerste trimester, maar je kan er nieuwe bij krijgen. In dit trimester kun je last krijgen van bandenpijn. De baarmoeder wordt ondersteund door dikke banden. Door het toegenomen gewicht van de baarmoeder, worden de banden uitgerekt. Als je bandenpijn hebt, kan dit aanvoelen als een scherpe pijn aan n of beide zijden van de buik. Je zult merken dat je deze pijn vaak ervaart als je plotseling van houding wisselt. Het spannen van de buikspieren kan de pijn verlichten. Als de pijn echt te erg wordt, is er ook nog een speciaal steunbroekje.

15 weken zwanger tip

Een baby in huis? Zijn jullie daar eigenlijk wel klaar voor? Wat heb je allemaal nodig? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wij hebben een handige baby uitzetlijst voor je samengesteld. Hierop staan alle dingen die belangrijk zijn, maar ook die geen prioriteit hebben mr wel heel handig zijn. Neem nog eens een kijkje in de checklist, hier kun je zien wat er per week allemaal geregeld moet worden voor de baby.