11 weken zwanger

« 11 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een grote aardbei
11 weken zwanger - afbeelding van de baby
5,5 cm - 10 gram
11 weken zwanger - de grootte van de baby
29
Weken te gaan

Jouw baby kan nu slikken en schoppen en het hoofdje heeft de helft van de lengte van het lichaam. De nagels en het haar beginnen ook te groeien. De vitale organen zoals de longen, nieren, lever en hersenen zijn nu volledig ontwikkeld en het hartje pompt het bloed door het hele lichaam.

Grote kans dat je je na deze week weer energieker gaat voelen. De zwangerschapskwaaltjes nemen af en je eetlust komt weer terug. Gemiddelde komen vrouwen zon 1 tot 2,5 kg aan in het eerste trimester. Maar met je terugkerende eetlust en je lichaam wat om voedingsstoffen schreeuwt, zal het in het tweede trimester een stuk sneller gaan. Dat is niet erg, het hoort bij een zwangerschap. Zorg wel voor gezonde en gevarieerde voeding en let op dat je niet te veel eet, het is natuurlijk niet letterlijk nodig om te eten voor twee.

Jouw baby in week 11 van de zwangerschap

In week elf van de zwangerschap is de baby 5 tot 6 cm en weegt rond de 10 gram. Het is ongeveer zo groot als een spruit en zo zwaar als een euromunt. De baby ziet er al uit als een echt kindje, maar kan nog niet buiten de baarmoeder overleven.
In deze week zullen de nageltjes beginnen te groeien. Vorige week vertelden we al dat de oogjes nu sluiten en pas rond 25 weken weer openen. In de ogen van de baby worden nu de irissen gevormd. Deze week is ook aan de buitenkant te zien van welk geslacht je bent. Is de baby een meisje, dan ontstaan deze week haar eierstokken. Is het een jongetje, dan ontstaan de zaadballen. Echter is het nog te vroeg om dit goed te kunnen zien op een echo.
De bewegingen van de baby worden steeds vloeiender. Vorige week kon de baby alleen nog maar schok- en schrik bewegingen maken, maar nu beweegt de baby vloeiend door de baarmoeder.

Zwangerschapssymptomen week 11

Het is eindelijk zover, deze week zal het eerste bezoek bij de verloskundige plaatsvinden. Vanaf nu zul je elke vier weken een tien minuten afspraak hebben bij de verloskundige of gynaecoloog. Dat betekent dat je elke vier weken naar het hartje van je baby kunt luisteren! Via een doptone kun je het hartje voor het eerst horen. Vaak moet er even gezocht worden om het hartje te horen. Dat is heel normaal. Voor jou en je partner is dit een heel mooi en bijzonder moment. Dat zul je voor altijd bij jullie dragen. Het komt soms voor dat het hartje niet gevonden wordt. Dat kan bijvoorbeeld komen door de ligging van de baby. Als het achter de placenta ligt, hoor je niks. Raak niet meteen in paniek. Meestal mag je dan een weekje later terugkomen en is het hartje wel goed hoorbaar.

Bij elk bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog wordt je gewogen. Dit doen ze om de groei van de baby in de gaten te houden. Daarnaast wordt de bloeddruk gemeten en de stand van de baarmoeder bepaald. Verder krijg je tijdens dit bezoek een verwijzing voor een bloedonderzoek. Dit is een standaard onderzoek wat uitgevoerd wordt rond de twaalfde week. Met dit onderzoek kunnen ze een aantal ziekten en afwijkingen op tijd worden opgespoord en indien nodig tijdig worden behandeld. Daarnaast wordt met dit onderzoek bijv. de bloedgroep en het ijzergehalte gecontroleerd. Je zult van de gynaecoloog een brochure meekrijgen waar alles in staat. Dan kun je het op een rustig moment nog even nalezen.

Termijnecho

Om te bepalen hoelang je nu precies zwanger bent, krijg je een termijnecho. Vaak klopt je eigen berekening wel. Aan de hand van deze echo zal er een vermoedelijke bevallingsdatum worden vastgesteld. Het kan dat jouw verloskundige praktijk een eigen echo apparaat heeft en dan kan de echo meteen gemaakt worden. Echter kan het ook zijn dat je een doorverwijzing krijgt naar een speciaal echocentrum of het ziekenhuis.
Maar wat gebeurd er nu tijdens de echo? Ze controleren de groei van de baby. In de eerste weken groeien alle babys even hard, dus kunnen ze aan de hand van de lengte van de baby berekenen hoe oud de baby is en wat de uitgerekende datum zou zijn. Ze meten hierbij van de kruin tot het stuitje. Na veertien weken gaat iedere baby op een andere snelheid verder groeien. Daarom moet de echo voor die tijd plaatsvinden.
Naast de grootte van de baby wordt er ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een meerling. In deze periode kun je ervoor kiezen om een nekplooimeting te doen. Met deze meting kan worden ingeschat of er een verhoogd risico bestaat op het syndroom van Down.

11 weken zwanger tip

Vanaf deze kan je stoppen met het slikken van foliumzuur. Blijf de vitamine D wel de hele zwangerschap door slikken! En neem nog eens een kijkje in de checklist, hier kun je zien wat er per week allemaal geregeld moet worden voor de baby.