Zwangerschapscalculator: hoeveel weken zwanger?

Benieuwd wanneer je uitgerekend bent? Wil je weten hoeveel weken zwanger je bent? Of vraag je je af wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden? Met de zwangerschapscalculator op deze pagina kun je eenvoudig je zwangerschap berekenen wanneer je weet wat de eerste dag van je laatste menstruatie was en hoeveel dagen je menstruatiecyclus gemiddeld duurt.

Uitgerekende datum berekenen

Voer de gegevens in onderstaande zwangerschapscalculator in en ontdek:

  • wat de vermoedelijke bevruchtingsdatum was
  • wanneer het einde van het eerste en tweede trimester is
  • de uitgerekende datum berekenen
  • hoe lang ben ik zwanger

Zwangerschapscalculator

Eerste dag van je laatste menstruatie:

Aantal dagen van je menstruatiecyclus:

Jouw resultaten

Vermoedelijke bevruchtingsdatum:
Einde eerste trimester (12 weken):
Einde tweede trimester (27 weken):
Je uitgerekende datum (40 weken):
Aantal weken zwanger:

Waarom de eerste dag van je laatste mensturatie?

De meeste zwangerschappen duren ongeveer 40 weken (of 38 weken na de conceptie), dus meestal is de beste manier om jouw uitgerekende datum te schatten 40 weken of 280 dagen te tellen vanaf de eerste dag van jouw laatste menstruatie. Een andere manier om dit te doen is door drie maanden van de eerste dag van je laatste menstruatie af te trekken en zeven dagen op te tellen. Dus als je laatste menstruatie op 11 april begon, tel je drie maanden terug tot 11 januari en tel je dan zeven dagen op, wat betekent dat je uitgerekende datum 18 januari zou zijn. Dit is hoe je arts je uitgerekende datum zal schatten - en het is een vrij solide werkwijze. Maar onthoud: het is net zo normaal om een week of twee ervoor of erna te bevallen.

Hoeveel weken zwanger?

Een zwangerschap duurt meestal 37-42 weken, dus het kan in het begin lastig zijn om uit te rekenen hoeveel weken je zwanger bent. Als je verloskundige of huisarts het uitzoekt, meten ze vanaf het begin van je laatste menstruatie je zwangerschap - je baby is eigenlijk twee weken jonger dan het begin van je laatste menstruatie. Dus hoewel uw arts u kan vertellen dat u vier weken zwanger bent, is de leeftijd van uw baby eigenlijk twee weken.

Wil je graag weten hoeveel weken jij zwanger bent? Dan kan je de zwangerschapscalculator op deze pagina gebruiken.

Wanneer ben ik uitgerekend?

Jouw uitgerekende datum wordt bepaald aan de hand van de eerste dag van jouw laatste mensturatie. Bij deze datum telt men 40 weken bij om tot een voorspelling te komen. Ook bij onze zwangerschapscalculator wordt er zo gerekend.

Jouw eerste zwangerschapsscan bij de gynaecoloog, die meestal gebeurd in de 10de tot 14de week van jouw zwangerschap, zal men nog preciezer kunnen bepalen wanneer je uitgerekend bent op basis van de grootte en de ontwikkeling van jouw baby.

Wil je graag weten wanneer je uitgerekend bent? Dan kan je de zwangerschapscalculator op onze website gebruiken.

Hoe precies is de bepaling van je uitgerekende datum?

Slechts 5% van de baby's wordt daadwerkelijk geboren op hun uitgerekende datum, de meerderheid wordt binnen twee weken voor of na de uitgerekende datum geboren. Pin je dus niet te vast op deze berekende datum, het is slechts een ruwe schatting en kan een aantal dagen verschillen.

Wil je graag weten wanneer je uitgerekend bent? Dan kan je de zwangerschapscalculator op deze pagina gebruiken.