17 tot 20 weken zwanger

17 weken zwanger

De zeventiende week van de zwangerschap
Lengte: 18 cm
Gewicht: 150 gram

Hoewel de oogleden nog altijd gesloten zijn, kan jouw baby al donker en licht onderscheiden. Ook hoort het al geluid van buitenaf. Bij harde geluiden zal jouw baby zelfs opschrikken.

De ledematen, huid en spieren zijn volledig ontwikkeld. Nu zullen ook de borstspieren beginnen te bewegen.


18 weken zwanger

De achttiende week van de zwangerschap
Lengte: 20 cm
ewicht: 200 gram

De motorische bewegingen lijken nu meer gecoördineerd te zijn en de reflexen worden volop getest. Jouw baby duikelt in het rond, stompt, schopt en grijpt om zich heen. Ook kan jouw baby al zuigen op de vingers en gapen.

Er vormen zich kleine luchtzakjes (de alveoli) in de longen. Alles is zo goed als ontwikkeld en de baby hoeft alleen nog maar te groeien. Het enige dat constant zal ontwikkelen zijn de hersenen. Het skelet is nog steeds een soort van rubberachtig kraakbeen, maar begint al harder te worden en in bot te veranderen.


19 weken zwanger

De negentiende week van de zwangerschap
Lengte: 22 cm
Gewicht: 250 gram

Deze week vormen zich de knopjes voor de blijvende tanden. De eerste donshaartjes verdwijnen en er komt een iets dikkere soort voor in de plaats. Sommige baby’s openen nu zelfs al de ogen.

Jouw partner kan de baby nu ook voelen bewegen.

Praktisch: Ben je van plan een onderwaterbevalling te gaan doen, dan dien je nu alvast het bevallingsbad te reserveren.


20 weken zwanger

De twintigste week van de zwangerschap
Lengte: 25 cm
Gewicht: 320 gram

Jouw baby groeit nu heel snel. De spieren zijn al sterker, waardoor u de bewegingen beter kunt voelen. In de hersenen ontwikkelen zich speciale gedeelten voor reuk, tast, gehoor, zicht en gevoel. Dit is dus een belangrijke tijd voor de ontwikkeling van de zintuigen.

Het geslachtsorgaan van jouw baby kan nu zichtbaar zijn op de echo. Krijg je een meisje, dan heeft ze zes miljoen eitjes in de eierstokken. Wanneer ze wordt geboren, dan zullen dit er ongeveer één miljoen zijn.

Praktisch: De eerste echo!week 13 t/m 16 week 13 t/m 16 | 17 t/m 20 weken | week 21 t/m 24 week 21 t/m 24