Beschuit Met Muisjes

Alles over de zwangerschap, bevalling en je baby.

8 tot 12 weken zwanger

8 weken zwanger

De achtste week van de zwangerschapLengte: 2 cm

Aan het einde van de achtste week ontstaan de echte botcellen. Het skelet begint zich te vormen en ook de ogen en oren ontwikkelen zich verder.

De belangrijkste organen zijn al aanwezig, maar nog niet voldoende ontwikkeld. Het hartje klopt nu in een regelmatig ritme. De huid van de foetus is nu nog zo dun als papier en de bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar.

Praktisch: Verloskundige bellen om een eerste afspraak in te plannen (over twee weken)

9 weken zwanger

De negende week van de zwangerschapLengte: 3 cm
Gewicht: 2 gram

Vanaf nu spreken we niet langer over een embryo, maar over de foetus, wat eigenlijk ‘kleintje’ betekent. Rond deze week verliest de foetus zijn staart. De zenuwen beginnen nu te functioneren. De oogleden zijn geheel ontwikkeld en staan meer naar voren. Ook is er al een klein neusje en een mondje te zien. De vingers en tenen verliezen nu hun zwemvliesvorm.

Jouw baby begint steeds meer en meer op een echt mensje te lijken. Ook komt je kindje al in beweging, maar dit kun je nog niet voelen.

Praktisch: Ben je 36 jaar of ouder? Maak dan een afspraak voor een vlokkentest. De vlokkentest vindt tussen de tiende en veertiende week van je zwangerschap plaats.

10 weken zwanger

De tiende week van de zwangerschapLengte: 4,5 cm
Gewicht: 5 gram

De enkels en polsen ontwikkelen zich en de vingers en tenen zijn al goed te zien. Ook hebben de oortjes zich verder verfijnd. Het binnenste van het oor is zelfs al compleet. Jouw baby krijgt ook al wat haar op het hoofdje.

Wanneer je ’s nachts veel werkt of werk doet dat onveilig is voor de zwangerschap, is het belangrijk dat je contact opneemt met de vakbond, Arbo-dienst of bedrijfsarts. Je hebt dan recht op aangepast werk.

Je kunt je het beste aanmelden voor kraamzorg tussen de tiende en twaalfde week. Je bent dan verzekerd van kraamzorg.

Praktisch: Eerste afspraak met de verloskundige.

11 weken zwanger

De elfde week van de zwangerschapLengte: 5,5 cm
Gewicht: 10 gram

Jouw baby kan nu slikken en schoppen en het hoofdje heeft de helft van de lengte van het lichaam. De nagels en het haar beginnen ook te groeien. De vitale organen zoals de longen, nieren, lever en hersenen zijn nu volledig ontwikkeld en het hartje pompt het bloed door het hele lichaam.

Deze week vormen ook de zaadballen of eierstokken en allerlei andere belangrijke organen zich. Ze moeten alleen nog verder groeien tot de tijd dat de baby kan worden geboren. Wanneer je deze week een echo laat maken, kunt je de ruggengraat van je kindje zien.

Voor zwangerschapsgymnastiek kunt je je het beste nu aanmelden.

Praktisch: Als je van plan bent een zwangerschapscursus te gaan volgen, laat je dan nu alvast informeren.

12 weken zwanger

De twaalfde week van de zwangerschapLengte: 6 cm
Gewicht: 20 gram

De oogleden hebben zich gevormd en bedekken het gehele oog. De ogen sluiten zich en zullen zich pas in de zevende maand weer openen. Jouw baby is al volop bezig met het trainen van de spieren. Jouw kleine kan de lippen op elkaar doen, de wenkbrauwen fronsen en gekke bekken trekken. Vanaf nu is het ook mogelijk om het hartje te horen kloppen.

Praktisch: Kinderopvang (indien van toepassing) en kraamzorg regelen.

week 4 t/m 7 week 4 t/m 7 | 8 t/m 12 weken | week 13 t/m 16 week 13 t/m 16