Beschuit Met Muisjes

Alles over de zwangerschap, bevalling en je baby.

4 tot 7 weken zwanger

4 weken zwanger

De eerste week van de zwangerschapLengte: 1 mm

In de eileider vindt de bevruchting plaats, waar een zaadcel en eicel samensmelten. Nu staat al vast wat het geslacht is, maar ook de kleur van het haar en van de ogen.

Meteen na de ovulatie begint de eicel aan een lange tocht door de eileider. Vanaf het moment van bevruchting, beginnen de cellen zich in een snel tempo herhaaldelijk te delen. Van twee naar vier cellen, van vier naar acht, enzovoort.

Na een dag of vier komt de eicel aan in de baarmoeder. Het is nu een klein wezentje van zo’n 32 cellen. Een deel van deze cellen zal de baby gaan vormen, een ander deel de vliezen en nog een ander deel de placenta.

Na acht dagen nestelt het eitje zich in de verdikte slijmlaag van de baarmoeder. Vanaf nu voedt je haar door de bloedvaten in de slijmlaag. Dit doe je tot de placenta in staat is om die taak van jou over te nemen, hetgeen gebeurt in de 14e week van de zwangerschap. Op dag 14, de dag dat je normaal ongesteld wordt, heeft het eitje zich volledig genesteld in de baarmoederwand.

Na zo’n drie weken begint het trosje spiercellen, dat uiteindelijk een hartje met vier kamers wordt, te kloppen. Tegen het einde van de eerste maand heeft het bolletje met cellen nog niet eens de grootte van een rijstkorrel, maar toch is er een begin gemaakt met de vorming van het zenuwstelsel, het skelet en het hart.

Het is goed om in deze periode foliumzuur en vitamine D te gebruiken. Foliumzuur kan de belangrijkste aangeboren afwijkingen van de hersenen en de rug voorkomen, zoals een open ruggetje of een ‘waterhoofd’. Het is goed de foliumzuur te blijven slikken tot de tiende week van je zwangerschap.

Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw bij jouw kind. Om extra kalk (calcium) uit de voeding te kunnen opnemen, is het aan te raden om gedurende de hele zwangerschap 200 IE of 5 microgram vitamine D in te nemen.

5 weken zwanger

De vijde week van de zwangerschapLengte: 2 mm

Je menstruatie blijft uit en je wilt graag weten of je zwanger bent. Vanaf de eerste dag nadat je jouw menstruatie had moeten krijgen, is het mogelijk om met een urinetest vast te stellen of je zwanger bent of niet. Deze test kun je kopen bij de drogist of apotheek.

In deze week begint de ruggengraat van jouw baby zich te vormen. Ook de hersenen en het zenuwstelsel zijn al in ontwikkeling. Jouw baby heeft nu bijna de grootte van een rijstkorrel en als je het van dichtbij zou kunnen zien, zou je al een hoofd en staartje kunnen onderscheiden.

Wanneer je een bezoek brengt aan de tandarts, huisarts, apotheek of aan de röntgenafdeling, meld dan dat je zwanger bent. Zij houden rekening met het aanpassen van de verdoving, het uitschrijven van medicijnen en het maken van röntgenfoto’s.

Pas je leefgewoonten aan en voorkom toxoplasmose. Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet en kan erg gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind. Je baby kan er ernstige afwijkingen door krijgen aan het zenuwstelsel of aan de ogen.

Zelf merk je niet altijd dat je besmet bent door de toxoplasmoseparasiet, hoogstens ben je wat lusteloos, heb je lichte koorts en opgezette klieren. Je kunt besmet worden door het eten van onvoldoende gekookt of gebraden vlees waarin de parasiet voorkomt of via de uitwerpselen van dieren en vooral van jonge katten. Maak daarom de kattenbak niet schoon en werk in de tuin met handschoenen aan (katten kunnen je tuin als wc gebruiken). Wees ook voorzichtig met groente uit eigen tuin. Was deze altijd goed. En eet geen rauw vlees.

Als je denkt dat er iets niet in orde is vertel dit dan aan je verloskundige of huisarts. Zij kunnen een bloedonderzoek laten doen om na te gaan of er reden is voor ongerustheid. Indien nodig kunnen ze medicijnen voorschrijven.

6 weken zwanger

De zesde week van de zwangerschapLengte: 5-6 mm

In deze week is het hartje niet groter dan een graankorreltje. Het embryo kan zich uitstrekken tot ongeveer zes millimeter. Jouw baby heeft nog geen echt gezicht, wel twee ogen die ver uit elkaar staan. Het mondje wordt nu gevormd en in beide kaken zijn de knopjes voor de melktandjes terug te vinden.

Belangrijke organen, inclusief nieren en het hart ontwikkelen zich. De zenuwbanen die de hersenen met het ruggenmerg verbinden sluiten. Ook de ledematen, in de vorm van kleine knopjes, komen nu te voorschijn. Jouw baby lijkt nu eigenlijk wel een beetje op een klein zeepaardje.

Aan het eind van deze week begint het hartje van jouw kind te kloppen en is er een primitieve bloedsomloop aanwezig. De symptomen van zwangerschap beginnen zich te vertonen deze week. Je kunt misselijk zijn, pijnlijke borsten hebben, moe zijn en vaak naar de wc moeten.

7 weken zwanger

De zevende week van de zwangerschapLengte: 1 cm

Deze week delen de cellen zich razendsnel en de embryo krijgt vorm. De wervelkolom en de hersenen van jouw baby ontwikkelen zich bijna volledig.

Ook de ledematen beginnen uit te groeien tot armpjes en beentjes. Aan de uiteinde verschijnt een soort schijfje met kleine inkepingen, dit zijn de handjes en voetjes. De handen en voeten lijken nu nog op kleine zwempootjes, maar de vingertjes zijn al in een beginstadium van de ontwikkeling.

Het hoofd van de embryo is in verhouding te groot, twee donkere plekken geven aan waar de ogen staan. Het hartje is verdeeld in een rechter en linker kamer en klopt ongeveer 150 keer per minuut, ongeveer twee keer zo snel dan het hart van een volwassene.

Praktisch: Informeer bij je verzekeraar alvast hoeveel uren kraamzorg je vergoed krijgt.

4 t/m 7 weken | week 8 t/m 12 week 8 t/m 12