Beschuit Met Muisjes

Alles over de zwangerschap, bevalling en je baby.

13 tot 16 weken zwanger

13 weken zwanger

De dertiende week van de zwangerschapLengte: 7,5 cm
Gewicht: 28 gram

Aan het eind van deze week is jouw kindje helemaal gevormd. De rest van de tijd in jouw buik gebruikt de baby om te groeien.

 

14 weken zwanger

De veeriende week van de zwangerschapLengte: 9 cm
Gewicht: 60 gram

Jouw baby is al veel aan het bewegen, maar dat zul je pas over enkele weken voelen. Alle grote spieren zullen nu reageren op signalen vanuit de hersenen. Het zenuwstelsel werkt vanaf dit moment volledig. De hartslag is ongeveer twee keer zo snel dan dat van ons en ligt tussen de 120 en 150 slagen per minuut.

Jouw kindje drinkt al kleine beetjes vruchtwater en plast die later weer uit. Soms verslikt de baby zich er wel eens in, waardoor het de hik krijgt.

Wanneer je na de geboorte van jouw kind blijft werken, heb je opvang nodig. Een mogelijkheid is om jouw kind dan naar een kinderdagverblijf of gastouder te brengen. Het is belangrijk dat je je in deze periode alvast oriënteert op de mogelijkheden en kosten en dat je jouw kind eventueel inschrijft. Het kan zijn dat jouw werkgever bijdraagt aan de kosten voor de kinderopvang, informeer hier naar.

Praktisch: Werkgever inlichten

15 weken zwanger

De vijftiende week van de zwangerschapLengte: 12,5 cm
Gewicht: 95 gram

Jouw baby krijgt dikker hoofdhaar, wimpers en wenkbrauwen. Ook komen de eerste donshaartjes (lanugo) al. Deze haartjes houden het huidsmeer (vernix), dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt, op zijn plaats. Dit huidsmeer beschermt jouw baby tegen infecties, houdt het op temperatuur en het vergemakkelijkt de doorgang door het geboortekanaal tijdens de bevalling.

De haartjes blijven ongeveer tot de 37ste week. Bij de geboorte is het meeste huidsmeer alweer verdwenen, het beetje dat overblijft helpt om de geboorte gemakkelijker te maken.

De drie botjes in het binnenoor worden hard. Jouw baby kan nu dus al horen, al is het gehoorcentrum in de hersenen waarmee de baby geluiden kan horen nog niet volledig ontwikkeld. Wel kan jouw baby horen dat jouw maag knort, jouw hart klopt en dat jij praat.

16 weken zwanger

De zestiende week van de zwangerschapLengte: 15 cm
Gewicht: 125 gram

Jouw baby heeft nu hele kleine vinger- en teennageltjes gekregen en het lijfje is helemaal bedekt met de fijne donshaartjes. Het huidje is nog steeds doorzichtig, maar lijkt rood, omdat de bloedvaten er doorheen te zien zijn.

De geslachtsorganen zijn nu bij een echo zichtbaar, maar zullen voor jou pas beter zichtbaar zijn rond de 20 weken.

Vanaf nu zult je jouw baby kunnen voelen. Je zult eerst wat gerommel voelen, dat meestal wordt omschreven als een vlinderachtig gevoel.

Het hoofdje is nog steeds groter in verhouding tot het lijfje. Het gezichtje ziet er wel steeds menselijker uit, hoewel de kin nog klein is, de mond breed en de ogen nog groot.

Praktisch: Vanaf nu liever geen buikspieroefeningen mee. Ook kun je alvast beginnen met het opstellen van een baby uitzetlijst. Heb je behoefte aan zwangerschapsbegeleiding? Dan kun je je het beste in deze week aanmelden.

week 8 t/m 12 week 8 t/m 12 | 13 t/m 16 weken | week 17 t/m 20 week 17 t/m 20