9 weken zwanger

« 9 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een olijf
9 weken zwanger - afbeelding van de baby
3 cm
9 weken zwanger - de grootte van de baby
31
Weken te gaan

Het begint al te kriebelen. Je wil het nieuws van je zwangerschap delen. Wellicht heb je het grote nieuws al met een altijd mensen verteld. De grens van twaalf weken komt steeds dichterbij. De kans op een miskraam is minder na twaalf weken. Het is fijn als er iemand is met wie je er al over kunt praten. Mocht het alsnog mis gaan, dan kun je van hen sten verwachten. En als je het mensen al verteld hebt, hoef je geen smoesjes meer te verzinnen voor je vermoeidheid of het niet drinken van alcohol.

Dat je vermoeid bent is niet verwonderlijk. Luister naar je lichaam en neem de rust die je nodig hebt. Ga s middags even een half uurtje op de bank liggen. Heb je last van extreme vermoeidheid, neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dan je ijzertekort hebt. Blijf ook zorgen dat je de zwangerschapsvitamines in blijft nemen.

Jouw baby in week 9 van de zwangerschap

In week negen van de zwangerschap is de baby 3 cm groot. zo groot als een framboos. Het weegt ongeveer 2 gram. In het hartje hebben alle vier de kamers zich ontwikkeld. Ook je hartkleppen zijn al in ontwikkeling. Vaak is het nu mogelijk om het hartslagje al te horen, maar dat lukt helaas niet altijd. Maak je daar niet druk over. Soms ligt de baby net verstopt en is het lastig om de juiste plek te vinden. Voor jou en je partner is het een geweldig moment om het hartslagje voor het eerst te horen. De kans op een miskraam is daardoor meteen een stuk lager!

Vorige week waren de verbindingen tussen de hersenen en zenuwen nog niet gesloten, maar dat is deze week wel zo. Deze week kan de baby voor het eerst gaan bewegen, echter zijn dit ongecontroleerde schokachtige bewegingen die de baby per ongeluk maakt. Pas over een tijdje zal de baby bewust gaan bewegen. Jij kan deze bewegingen waarschijnlijk nog niet voelen. De baby is nog veel te klein en er is veel ruimte om te bewegen.

Het gezicht ontwikkeld zich snel deze week, de oogleden bedekken bijna je gehele oog. Vorige week waren de ogen nog ongedekt. De haarzakjes op het hoofd gaan groeien. In de vingers en tenen worden de kootjes ontwikkeld. Ze beginnen steeds meer op handjes en voetjes te lijken. Vorige weken had de baby nog een staartje zoals een garnaaltje. Die is deze week helemaal verdwenen. Na deze week wordt de baby ook geen embryo meer genoemd, maar een foetus.

Zwangerschapssymptomen week 9

Je lichaam moet hard werken om de baby te laten groeien. Daardoor kan je uitgeput zijn. Je lichaam is bezig met de groei van de placenta, je stofwisseling gaat sneller en je hormoonniveaus stijgen. En dat terwijl je suikerspiegel en bloeddruk juist lager zijn. Zorg daarom goed voor je lichaam en pak wat extra slaap als het kan. Wat ook kan helpen is wandelen en zwemmen.

We hadden het net al even over het stijgen van je hormoonniveaus. Het kan voelen als een rollercoaster. Het ene moment ben je vrolijk, terwijl je vlak daarna weer depressief lijkt. Het zijn de spanningen. Zeker als je voor het eerst moeder wordt, kan je onzeker zijn of je er wel klaar voor bent. Maar ook als je meerdere kinderen hebt, kan je onzeker worden of je het wel aankunt. Bovendien heb je ook nog last van al die vervelende zwangerschapssymptomen. Troost je met de gedachte dat dit over een paar weken allemaal minder wordt!

9 weken zwanger tip

Door je zwangerschap staat je leven op zijn kop, maar je werk gaat gewoon door. Door de zwangerschapssymptomen kan werken best pittig zijn. Je werkgever is verplicht om ervoor te zorgen dat je veilig kan werken en dat jouw gezondheid en die van de baby niet geschaad worden. Daarvoor moet je de werkgever natuurlijk wel verteld hebben dat je zwanger bent.