8 weken zwanger

« 8 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een framboos
8 weken zwanger - afbeelding van de baby
2 cm
8 weken zwanger - de grootte van de baby
32
Weken te gaan

De achtste week alweer! Ter voorbereiding, voor het eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog, is het raadzaam om bij familie te informeren naar eventuele erfelijke ziekten. Dit is voor de verloskundige of gynaecoloog belangrijk om te weten, zodat ze daar gelijk op kunnen inspelen.

Jouw baby in week 8 van de zwangerschap

In week acht van de zwangerschap is de baby 2 cm groot. In de afgelopen weken heeft de baby al een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt en dat gaat voorlopig nog even zo door.

Deze week ontstaat er kraakbeen en het begin van je botten. Deze zijn worden later pas harder. Je kunt nu al een soort vingers en tenen bij de baby zien. Je gezicht krijgt nu al wat karakter. Het puntje van je neus en oren worden nu gemaakt. Onder het tandvlees worden de beginselen van de tandjes aangemaakt.

Een belangrijke deel van de hersenen, het bewegings gedeelte, wordt deze week meer actief. Dit gedeelte van de hersenen zit dicht tegen de ruggengraat aan en zullen snel actief genoeg zijn om er voor te zorgen dat de baby voor het eerst gaat bewegen.

Ook het geslachtsorgaan ontwikkelt zich deze week verder. Voor de meisjes zijn dit de eierstokken en voor de jongens de testikels. De primitieve geslachtscellen die de baby later nodig heeft om zich voort te planten worden deze week gemaakt. Op dit moment kunnen deze cellen zowel eicellen als zaadcellen worden. De ontwikkeling van het geslachtsorgaan vindt nu vooral intern plaats. Pas later in de zwangerschap is het aan de buitenkant te zien en pas nóg later op de echo. Vandaar dat de geslachtsbepaling pas bij de twintig weken echo gedaan wordt.

Zwangerschapssymptomen week 8

Ben je al eerder zwanger geweest? Dan is het mogelijk dat je in deze week al kunt zien dat je zwanger bent. Gaan je broeken al wat strakker zitten? Kijk dan eens naar positiemode. Tegenwoordig is er zoveel leuks te koop!

Door het hCG hormoon kunnen je darmen een beetje opzetten en kun je last krijgen van obstipatie. Probeer daarom goed op je voeding te letten en drink veel water. Naast opzettende darmen zul je ook merken dat je borsten groter en zwaarder worden. Dat komt doordat de melkklieren en melkkanalen zich verder gaan ontwikkelen. De huid van de borsten lijkt dunner en soms zijn de bloedvaten duidelijk zichtbaar. De tepel en tepelhof worden donkerder van kleur en de tepelhof wordt ook groter in diameter. Op de tepelhof worden klieren zichtbaar. Deze klieren scheiden talg af, een smeermiddel voor tepel en tepelhof, en werken antibacterieel. Tevens geeft het een geur af dat de baby als het ware naar de borst lokt.

En als dat allemaal nog niet genoeg is, is er ook nog die ochtendmisselijkheid. Sommige vrouwen zijn in deze periode constant extreem misselijk en moeten steeds overgeven, terwijl andere nergens last van hebben. Het kan geen kwaad zolang je gewoon kan blijven eten en niet te veel afvalt. Houd je niks binnen en val je flink af? Bel dan even toch met de verloskundige.

Moeders voor Moeders

Je maakt een grote hoeveelheid hCG-hormoon aan. Dit hormoon kan andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden. Je kunt het doneren aan de stichting Moeders voor Moeders. Zij gebruiken jouw hormonen voor onderzoek en medicijnen voor vrouwen die moeilijk of helemaal niet zwanger kunnen worden. Je kunt tot de 16e week van je zwangerschap urine doneren. Hierna zal het hCG-hormoon in je urine afnemen. Aanmelden kan via de website van Moeders voor Moeders, www.moedersvoormoeders.nl.