7 weken zwanger

« 7 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een bosbes
7 weken zwanger - afbeelding van de baby
1cm
7 weken zwanger - de grootte van de baby
33
Weken te gaan

Soms komt het voor dat je in de zevende week een echo krijgt. Vaak heeft dit dan een medische reden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je bloed verliest, verdenking van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of bij twijfel over de zwangerschapsduur. We noemen dit ook wel de vroege echo. Deze echo is een vaginale echo. Dat voelt niet prettig aan, maar is ongevaarlijk voor de baby.

Jouw baby in week 7 van de zwangerschap

In week zeven van de zwangerschap is de baby bijna 1 cm, twee keer zo groot als in week zes. Dit is de periode waarin de baby het hardst groeit. In verhouding met de rest van het lichaam is het hoofdje nu erg groot. Dit blijft de komende weken zo. De stompjes van vorige week lijken al op armen en benen en soms kun je al het verschil zien tussen de handjes en voetjes.

De hersenen groeien in een rap tempo. Gemiddeld komen er per minuut ongeveer 100 hersencellen bij. Ook worden de verbindingen in de hersenen aangelegd en beginnen bepaalde delen zich al te specialiseren. Het schedeltje van de baby is nu nog flexibel en doorzichtig. Je gezicht wordt langzaam gevormd. Je mond en tong, de ogen en neusgaten worden zichtbaar. Je hebt nog geen oogleden en ook het gekleurde gedeelte van je oog is nog niet aanwezig.

Sommige organen en ingewanden van de baby waren al aangelegd en deze week wordt ook de rest van de organen en ingewanden gemaakt. Ze zullen eerst moeten groeien voordat ze klaar zijn en op de juiste plaats gaan zitten.

Zwangerschapssymptomen week 7

Je zult merken dat je vaak naar het toilet moet en het gaat je naaste omgeving ook opvallen. Dit komt doordat je baarmoeder gegroeid is en op je blaas gaat drukken. Je lichaam gaat zich aanpassen aan de groeiende baarmoeder. Je baby heeft nu nog veel ruimte in de baarmoeder, maar dat is over enkele maanden wel anders.

Je zult merken dat de hormonen allerlei kwaaltjes ontwikkelingen. Misselijkheid en braken, maar ook kan de huid gaan veranderen. Je kunt bijvoorbeeld een vette huid krijgen, zelfs met puistjes. Maak je geen zorgen. Net als met de misselijkheid en braken, wordt dit meestal minder vanaf twaalf weken.

Het kan gebeuren dat je een beetje bloed verliest in deze week. Daar schrik je natuurlijk van, maar dat is niet nodig. Dit kan wat oud bloed zijn van de innesteling of een beetje contact bloed door het vrijen met je partner, dat is heel normaal. Let op! Verlies je echter veel bloed, meer dan bijvoorbeeld bij een menstruatie? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Verandering van spijs doet eten

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Vrouwen die ineens de meest gekke eetcombinaties maken zoals augurk met slagroom. Waar komen die vreetbuien dan vandaan? De meningen zijn hierover verdeeld. Er is geen medische verklaring voor, maar het kan bijvoorbeeld komen door een verbeterde smaak- en reukzin. Het kan ook komen door het hCG hormoon wat aangemaakt wordt tijdens de zwangerschap, die kunnen zorgen voor onbalans. Daarnaast ervaar je natuurlijk hevige emoties als je zwanger bent.

We hadden het zojuist al even over gekke combinaties. Augurk met slagroom, macaroni met knoflooksaus of een beschuitje met slagroom en hagelslag. Combinaties waar je normaal niet aan zou denken. Toch hebben veel vrouwen behoefte aan dingen die ze voor de zwangerschap nooit at of combinaties die ze niet lekker zou vinden. Er zijn ook vrouwen die juist bepaalde dingen niet meer lusten bijvoorbeeld koffie, uitjes. Deze gekke combinaties of het juist niet meer lusten van dingen komt door de verandering in de smaak- en reukzin. Maak je daar niet druk om! Iedereen heeft zo zijn eigen cravings.