6 weken zwanger
Ben je voor het eerst zwanger? Dan zul je alles heel bewust mee maken. De hele zwangerschap is nieuw voor je. Het is leuk om een dagboekje bij te houden, kun je na de bevalling een keertje terug lezen. Is het je tweede of volgende zwangerschap? Dan zul je druk bezig zijn met je andere kindje(s) en zul je de zwangerschap waarschijnlijk minder bewust meemaken. Probeer af en toe een momentje in te plannen om even bewust stil te staan bij de nieuwe baby in je buik. Met zo?n dagboekje dwing je jezelf min of meer om even aan de baby in je buik te denken.
Jouw baby in week 6 van de zwangerschap
In week zes van de zwangerschap is de baby tussen de 5-6 mm lang, gemeten van de kruin tot aan de hielen. Dit is een belangrijke periode in de ontwikkeling van de baby. Vanaf deze week tot ongeveer acht weken is de baby het meest gevoelig voor factoren die de ontwikkeling kunnen verstoren. De baby lijkt nu een beetje op een garnaaltje. Aan de bovenkant is duidelijk een hoofdje te zien met kleine oogjes, de vorm van de mond en het begin van de oortjes. De armen en benen zijn nog niet volgroeid en lijken nu meer op kleine stompjes.
Het hartje van de baby is verdeeld in vier kamers en pompt nu bloed. Verloskundigen gebruiken een doptone om het hartje te kunnen horen, maar dat is nu nog niet te horen. Als je in deze week een echo zou hebben, kun je het hartje wel al zien kloppen. Het hartje klopt sneller als dat van jou, bijna twee keer zo snel met ca. 100 tot 140 slagen per minuut.
Daarnaast worden deze week de neurale verbindingen tussen de ruggengraat en hersenen gesloten. Hierdoor kunnen de hersenen ?communiceren? met de rest van het lichaam. De hersenen worden in drie basissystemen gedeeld. Een systeem voor het geheugen en denken, een systeem voor het aansturen van de organen en een systeem voor het aansturen van de ademhaling en motoriek.
Zwangerschapssymptomen week 6
Je lichaam maakt een enorme verandering door. Het moet hard werken om voor de baby te zorgen. De kans is groot dat je deze veranderingen al voelt. Moet je meer plassen? Zijn je borsten al groter en gevoeliger? Het kan zelfs al zo zijn dat je last hebt van misselijkheid en braken. Dat is een van de minder leuke kwalen. Gelukkig verdwijnen dit meestal na twaalf weken. Het kan ook zijn dat je nog helemaal geen klachten hebt, maak je daar dan ook niet druk om. Het komt vaak voor dat vrouwen die zes weken zwanger zijn, nog niks daarvan merken.
Het kan ook zijn dat je merkt dat je kleding wat strakker zit. Ondergoed waar je striemen van krijgt. Een ander zal het nog niet aan je kunnen zien en merken, maar zelf zie je dat wel al.
Checklist - waar moet je allemaal aan denken?
Vanaf nu staan er een aantal belangrijke dingen op jouw checklist. In deze week zul je even met de verloskundige bellen. Je kunt haar dan vertellen dat je zwanger bent, maar je hoeft dan nog niet direct langs te komen. Tussen de tien en twaalf weken zal de verloskundige je willen zien. Omdat het altijd druk is bij een verloskundige praktijk is het slim om nu al contact op te nemen, zo weet je zeker dat je in die periode een afspraak hebt.
Verheug je niet er niet op dat je meteen een echo zult krijgen. Veel praktijken hebben geen eigen echo apparaat. Je zult in dat geval doorverwezen worden om een termijnecho te laten maken, spannend!
Het is slim om nu ook alvast de kraamzorg te regelen. Het is bekend dat er een groot tekort is aan kraamzorg. Daarom kun je je niet vroeg genoeg aanmelden. Kijk bij het zoeken naar kraamzorg ook even naar je verzekering. Sommige verzekeringen vergoeden in de aanvullende verzekering bijvoorbeeld de gehele kraamzorg. Echter kan het zijn dat je een eigen bijdrage hebt en kan het zijn dan de verzekering alleen bepaalde praktijken vergoed. Voorkom hiermee dat je later in de zwangerschap voor onverwachte verrassingen komt te staan.