5 weken zwanger
Een positieve test! Je bent inmiddels vijf weken zwanger en waarschijnlijk is er nog niemand die het weet, op je partner na dan. Vaak wachten mensen met het goede nieuws te vertellen tot de twaalfde week van de zwangerschap. Rond deze week krijg je de eerste echo, waarop je het hartje zal zien kloppen. Je hoort dan meteen of alles goed is en neemt de kans op het krijgen van een miskraam af na twaalf weken. De eerste weken zijn juist dan echt leuk, jullie hebben samen een geheimpje wat nog niemand anders weet. Dat versterkt jullie band.
Jouw baby in week 5 van de zwangerschap
In week vijf van de zwangerschap is de baby tussen de 1,5 en 2mm groot, ongeveer zo groot als een korreltje rijst. Het verschil tussen de ´bovenkant´ en ´onderkant´ wordt langzaam zichtbaar. Je ziet een duidelijk verschil tussen het stuitje en het hoofdje. Deze week besta je nog steeds uit drie lagen. Al deze lagen veranderen heel erg veel deze week. In de buitenste laag wordt de ruggengraat aangelegd. Het foliumzuur wat je moet gaan slikken komt daarbij goed van pas. Foliumzuur is nodig voor het vormen van de ruggengraat en het zenuwstelsel. Daarbij zorgt het ervoor dat de kans op een open ruggetje kleiner wordt.
In de middelste laag wordt het hartje en het begin van de bloedvaten aangelegd. Het hartje zal deze week voor het eerst gaan kloppen! De binnenste laag (ingewanden, zoals longen en lever) wordt op dit moment compleet overgenomen door de placenta.
Eten voor twee!
Je kent het gezegde wel: als je zwanger bent, eet je voor twee. Maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Je baby krijgt alle voeding die nodig is via de placenta. Het is vooral belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Toch zijn er een aantal dingen die je beter even een paar maanden kunt laten staan. Het belangrijkste is natuurlijk alcohol. Dat zorgt voor uitdroging en uitdroging zorgt voor lichamelijke stress. Stress zorgt voor stresshormonen, en die zorgen voor uitdrijving. Laat dat glaasje wijn voorlopig maar even staan!
Daarnaast zul je op moeten letten met zachte buitenlandse kazen. Het kan zijn dat deze gemaakt worden van rauwe melk. Je kunt deze kazen herkennen aan het etiket ?au lait cru?. In de Nederlandse supermarkten zijn de meeste kazen veilig en kun je deze gewoon eten. Naast rauwe kazen is het ook beter om rauw vlees te vermijden. Bak en braad al jouw vlees daarom goed door. Vermijd rauwe vleeswaren zoals tartaar of Filet American. In rauw vlees zit toxoplasmoseparasiet, wat schadelijk is voor de baby. Deze parasiet kan ook in de uitwerpselen van katten zitten. Laat het verschonen van de kattenbak maar aan een ander over!
Daarnaast is het raadzaam om niet te veel koffie te drinken, niet meer dan twee kopjes per dag. Probeer eens kruidenthee te drinken in plaats van gewone thee. Het is natuurlijk altijd goed om water te blijven drinken. Houd de minimale 1,5 liter per dag aan.
Zwangerschapssymptomen week 5
Vanaf deze week kun je last krijgen van zwangerschapssymptomen. Een aantal symptomen zijn vooral in het begin van de zwangerschap erg duidelijk aanwezig. De meest belangrijke is natuurlijk het uitblijven van je menstruatie, maar ook een heel bekende is misselijkheid. Zo?n 60 tot 80% van de zwangere vrouwen ervaart deze misselijkheid. Dit symptoom kan optreden vanaf het moment dat je overtijd hebt, vandaar dat dit vaak een van de duidelijkste is. Troost je, de klachten verdwijnen meestal - of worden in ieder geval minder - na de eerste twaalf weken. Wil je meer weten over zwangerschapsmisselijkheid?
Vanaf het moment dat je overtijd bent, kan het ook zijn dat je meer vermoeidheid ervaart. Deze vermoeidheid wordt veroorzaakt door de groei van je kindje. Naarmate de zwangerschap vordert zal dit toenemen. Maak daarom gebruik van elk moment dat je even rust kan nemen. Door de invloed van hormonen zul je tijdens de zwangerschap vaker naar de wc moeten om te plassen. In het begin komt dit door de hormonen, later in de zwangerschap zal dat komen omdat de baby minder ruimte krijgt en daarmee druk uitoefent op de blaas. Maar onder invloed van deze hormonen gaan je borsten ook veranderen. Ze worden groter en zwaarder. De tepelhoven worden vaak wat donkerder en het kan zijn dat de blauwe aders die onderhuids liggen zichtbaarder worden. Lastig deze pijnlijke borsten, maar ook deze nemen na twaalf weken gelukkig weer af.