37 weken zwanger

« 37 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een gele meloen
37 weken zwanger - afbeelding van de baby
46,5 cm - 3,1 kg
37 weken zwanger - de grootte van de baby
3
Weken te gaan

Het wordt voor de baby steeds krapper in jouw buik. Het kan zijn dat je de baby ook een stuk minder voelt bewegen. Vaak voel je nu alleen nog maar een elleboog, een knietje, de voetjes en de handjes. Bijvoorbeeld het schuiven van een voet, hand of bil langs je buik. Ook zul je de hik van jouw baby blijven voelen en dan zul je je buik ook zien bewegen.

Voel je de baby een stuk minder en vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of gynaecoloog, zij kunnen je verder helpen. Schroom niet, ze krijgen dit soort telefoontjes dagelijks en weten precies wat ze moeten doen!

Jouw baby in week 37 van de zwangerschap

In week zevenendertig van de zwangerschap is de baby rond de 48,5 cm en weegt het zon 3 kilo. Dat is evenveel als een pasgeboren lammetje. Jongetjes wegen vaak wat zwaarder dan een meisje. In deze week is de baby nog druk aan het oefenen met het ademhalen buiten de baarmoeder. Dit gebeurd nog steeds door het vruchtwater in en uit te ademen. De ogen zijn geheel ontwikkeld en als het ergens lichter is zal de baby ook die kant op gaan kijken.

Deze week raakt de baby de laatste donshaartjes die nog op het lijfje aanwezig waren kwijt. Ook wordt het laatste smeer afgebroken en opgelost in het vruchtwater. Dit alles zorgt ervoor dat de baby straks voor het eerst kan poepen.

Zoals we net al vertelde zal je de baby steeds minder voelen bewegen, wat logisch is met minder ruimte. Misschien is de baby zelfs al ingedaald en zit hij of zij al vast in jouw bekken. Een verloskundige of gynaecoloog kan dit voelen.

Zwangerschapssymptomen week 37

Vanaf deze week is de baby af genoeg om geboren te kunnen worden. Gemiddeld bevallen vrouwen tussen de 38 en 42 zwangerschapsweken. Wie weet heb je volgende week al je baby in je armen, maar het kan dus ook nog vijf (lange) weken duren. Maar een klein percentage van de zwangere vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. Dit is n van die dingen waar je helemaal niets over te zeggen hebt. Probeer het allemaal over je heen te laten komen en nog even te genieten van de kleine in je buik. Veel vrouwen krijgen vanaf de 37ste week meer behoefte om in de buurt van hun huis te blijven. Dat is heel normaal, je wilt het liefst dat jullie baby in een vertrouwde omgeving geboren wordt.

Er is een kans dat je rond deze week meer last krijgt van harde buiken. Dit noemen we ook wel oefenween en wil niet zeggen dat je snel zal gaan bevallen. Bij oefenween trekken de spieren van de baarmoeder zich aan om alvast te oefenen voor de bevalling. Je buik trekt hierdoor stark en voelt hard aan. Ben niet bang dat je het verschil tussen een harde buik en ween niet zult voelen. Wanneer de echte ween komen, zul je dit herkennen. Heb je veel last van deze harde buien, kan het zijn dat je meer rust nodig hebt. Overleg dit met je verloskundige of gynaecoloog die je vanaf nu elke week zult zien voor een controle.

37 weken zwanger tip

Loop alle lijstjes nog eens na of alles geregeld is. Bespreek het geboorteplan nog een keer door met je partner. Controleer ook of in de vluchtkoffer alles zit wat je nodig hebt voor de bevalling als je (onverwachts) naar het ziekenhuis moet. Daarnaast is het handig om alvast uit te zoeken waar je s nachts moet parkeren in het ziekenhuis. Zorg ervoor dat je partner zijn mobiele telefoon heeft opgeladen en altijd bereikbaar is.