35 weken zwanger

« 35 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een spaghettipompoen
35 weken zwanger - afbeelding van de baby
44 cm - 2,5 kg
35 weken zwanger - de grootte van de baby
5
Weken te gaan

Alweer ademnood als je even de trap op loopt? De baarmoeder bereikt in deze week namelijk het hoogste punt. Als de baby al is ingedaald, zul je hier nauwelijks last van ervaren. Mocht dat niet zo zijn, dan komen je longen in verdrukking en daardoor kun je het erg benauwd krijgen. De inhoud van jouw longen kunnen met wel 25% afnemen. Ook kun je benauwdheid ervaren als je op je rug ligt, de baby kan dan op de slagaders drukken en dat veroorzaakt weer die benauwdheid. Na het indalen van de baby zul je het verschil met ademhalen duidelijk voelen.

Jouw baby in week 35 van de zwangerschap

In week vijfendertig van de zwangerschap is de baby rond de 46 cm en weegt hij of zij rond de 2500 gram. Dat is zo groot als een honingmeloen en zo zwaar als een chihuahua. De darmen van de baby werken nu aan en bevat een groen zwart achtige substantie dat ook wel meconium genoemd wordt. Meconium ontstaat uit het vruchtwater dat de baby opdrinkt. In het vruchtwater zitten huidcellen van de donshaartjes. De groene kleur heeft de baby zelf af door eigen slijm en gal ermee te mengen. Echter is het nog niet de bedoeling dat de baby gaat poepen. Als de baby heeft gepoept en het vruchtwater is verkleurd, mag je niet meer thuis bevallen, maar móet je in het ziekenhuis bevallen. Daar kan de conditie van de baby beter in de gaten gehouden worden.

Ondertussen blijft de baby zijn hersenen ontwikkelen en worden de vetlagen steeds dikker. Dat heeft de baby echt nodig voor na de bevalling. Door het extra vet wordt de baby straks buiten de baarmoeder lekker warm gehouden en het geeft hem ook die schattige mollige look. Wat zou je hem of haar nu al graag knuffelen, niet?

Zwangerschapssymptomen week 35

Als je in deze of volgende week weer op controle gaat bij de verloskundige of gynaecoloog, kan het zijn dat je een liggingsecho krijgt. Soms kunnen ze niet goed voelen hoe het kindje precies ligt en daarom wordt er nog een echo gemaakt. Mocht je geen pretecho hebben gehad, is het leuk om je baby nog eens te zien en nog een keertje kunt kijken hoe de baby in jouw buik leeft. Mocht je over de veertig weken heen gaan, dan zullen ze bij de controles nog een echo maken. Echter zullen deze in het ziekenhuis zijn en zul je er weinig van meekrijgen. Meestal wordt door de gynaecoloog alleen snel even de hoeveelheid vruchtwater en de placenta gecontroleerd.

Tijdens deze laatste weken zul je meer druk op de blaas ervaren en daardoor nog meer moeten plassen. Het kan zelfs voorkomen dat de druk te groot wordt, waardoor je urine verliest. Handig is om dan een inlegkruisje te gebruiken. Mocht het toch meer zijn, zijn er zelfs speciaal verbanden hiervoor, maar een maandverbandje doet ook zijn werk. Ik kan me voorstellen dat je schrikt als je vocht lekt. Is het urine of zal het vruchtwater zijn? Let daarom goed op de kleur en geur. Vruchtwater is helder en heeft een zoetige geur in tegenstelling tot urine.

De laatste weken van de zwangerschap zul je minder zin hebben om te vrijen. Door nu te vrijen kan het zijn dat harde buiken en voorweeën worden opgewekt. Jij kan hier de hele nacht nog last van hebben, terwijl je partner lekker ligt te slapen.

35 weken zwanger tip

Na de bevalling zal jouw huis de werkplek zijn van je kraamverzorgster. Daarom moet de werkplek aan de Arbowetgeving voldoen. De belangrijkste aanpassing is dat het bed een minimale hoogte moet hebben van 80 cm. Daarvoor zal het bed op klossen geplaatst moeten worden. Deze kun je vaak gratis lenen via het kraambureau. Meestal kan je ook een ondersteek (po) en rugsteun lenen. Heb je het bed nog niet verhoogd, dan is deze week een mooi moment daarvoor. Je weet immers nooit wanneer de baby komt!