34 weken zwanger

« 34 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een ananas
34 weken zwanger - afbeelding van de baby
43 cm - 2,25 kg
34 weken zwanger - de grootte van de baby
6
Weken te gaan

Rond deze week zal je vanuit de zorgverzekering het kraampakket gaan ontvangen. Over twee weken mag je thuis bevallen en dan heb je deze hard nodig. Krijg je geen kraampakket vergoed? Wij hebben een kraamlijst samengesteld met alle dingen die je dient aan te schaffen.

Jouw baby in week 34 van de zwangerschap

In week vierendertig van de zwangerschap is de baby zo’n 45,5 cm groot en weegt het rond de 2250 gram. De donshaartjes op het lichaam van de baby zijn nog steeds langzaam aan het verdwijnen. In deze week begint ook het huidsmeer te verdwijnen. Tot nu toe zorgde de huidsmeer ervoor dat de huid van de baby niet zou verschrompelen in het vruchtwater. Wanneer er na de bevalling nog wat huidsmeer op de baby zit, lekker laten zitten. Er kan tenslotte geen babyolie of -lotion op tegen natuurlijke huidsmeer.
Eigenlijk is het lichaam van de baby in deze week van de zwangerschap zo goed als klaar. De longen zijn bijna helemaal gerijpt, de botten van de baby zijn hard en zelfs de nageltjes zitten al waar ze moeten zitten. De baby hoeft alleen nog maar te groeien. In deze laatste zes weken zal de baby nog ongeveer 1000 gram aankomen. Dat jij deze week of over twee weken met verlof gaat, zal de groei van de baby bevorderen. Je lichaam krijgt meer rust, je gaat minder bewegen en misschien nog wel wat extra eten. Lekker laten gebeuren. Maak je na de kraamweken maar druk over die extra kilo’s.

Zwangerschapssymptomen week 34

We hadden het zojuist al even over het zwangerschapsverlof. Je mag tussen de zes en vier weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Als je hebt gekozen voor zes weken, dan begint deze week jouw verlof. Als je nog doorwerkt tot vier weken voor de uitgerekende datum, heb je na de bevalling nog recht op twee extra weken. Waar je ook voor kiest, luister goed naar jezelf en je lichaam. En neem de rust wanneer je dat nodig hebt. Je zult merken dat in deze laatste weken de vermoeidheid weer toeslaat. Op zich niet gek met al die fysieke ongemakken en rusteloze nachten. Probeer juist deze weken je rust te pakken en laat de baby nog een flinke groeispurt maken. Dus niet mokken en hop met die benen omhoog!
Voor jouw partner breken ook spannende tijden aan. Vanaf deze week is het belangrijk dat je partner 24 uur per dag bereikbaar is.
Een klein checklist voor hem of haar:

  • Zorg ervoor dat je mobiel altijd opgeladen is.
  • Zorg ervoor dat je je mobiel altijd kunt opnemen, ook tijdens vergaderingen.
  • Zorg ervoor dat je genoeg benzine hebt om van de plek waar je bent naar huis te rijden en vanaf daar naar het ziekenhuis.
  • Zorg ervoor dat je geld hebt voor een rolstoel. Dat zal mama er fijn vinden. De meeste ziekenhuizen vragen 50 cent.

34 weken zwanger tip

Vanaf deze week is het verstandig om een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook wanneer je besluit om thuis te bevallen. Je weet nooit hoe het zal verlopen en 80% van de thuisbevallingen eindigen alsnog in het ziekenhuis. In deze koffer stop je alles wat je nodig hebt voor tijdens en na de bevalling voor jezelf en de baby. Daarnaast is het slim om alvast de opvang te regelen mocht je oudere kinderen hebben. Wij hebben een lijst gemaakt van alle dingen die belangrijk zijn om mee te nemen, maar ook tips vanuit andere moeders. Dingen die zij als prettig hebben ervaren tijdens de bevalling.