33 weken zwanger

« 33 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een butternut
33 weken zwanger - afbeelding van de baby
42 cm - 2 kg
33 weken zwanger - de grootte van de baby
7
Weken te gaan

Je bent inmiddels tussen de 231 en 237 dagen zwanger. Nog een paar weken en dan mag je genieten van je zwangerschapsverlof! Ook in deze laatste weken zal je nog last hebben van kwaaltjes. Er is een kwaaltje wat stiekem best grappig is en voor lachwekkende situaties kan zorgen, namelijk zwangerschapsdementie. Je bent nu druk bezig met de komst van de baby, je gedachten zijn met hele andere dingen bezig. Je zult merken dat je bijvoorbeeld met boodschappen doen, maar met de helft van de boodschappen thuis komt. Of je gaat pannenkoeken bakken met een shaker en vergeet de dop erop te doen. Het hoort er allemaal bij!

Jouw baby in week 33 van de zwangerschap

In deze week van de zwangerschap is de baby ongeveer 43,5 cm groot en weegt het ongeveer 2000 gram. Vorige week woog de baby nog ongeveer 1800 gram. Nu begin je te zien hoe hard de baby groeit. Elke week maakt hij of zij een groeispurt en komt het rond de 250 gram per week aan. Ook heb je inmiddels vast gemerkt dat de baby nog harder kan schoppen of slaan. Soms zelfs zo hard dat je er blauwe plekken of zelfs gekneusde ribben van kunt krijgen. Gelukkig komt een gekneusde rib maar zelden voor.

Rond deze week begint de baby langzaam maar zeker de definitieve positie aan te nemen. Maar de baby ligt pas echt ‘vast’ wanneer hij of zij is ingedaald. Tot die tijd kan de baby nog draaien en van houding veranderen. Zoals je weet is de ideale positie als de baby met het hoofdje naar beneden ligt. Ligt de baby echter nog met het hoofdje omhoog, dan noemen we dit een stuitligging. Bij de controles zal de verloskundige of gynaecoloog de houding van de baby in de gaten houden. Ligt de baby na 36 weken nog in de stuitligging, dan zullen ze je adviseren om te proberen de baby te draaien. Het draaien van de baby is geen prettig gevoel voor jou, maar gelukkig ongevaarlijk voor de baby. Het komt ook voor dat de baby dwars ligt. Dan kan de baby niet op een natuurlijke manier geboren worden en is een keizersnede (‘sectio’) de enige mogelijkheid.

Zwangerschapssymptomen week 33

Na al die zwangerschapsweken is je buik zo groot, dat het ongemakkelijk begint te worden. Als je loopt, lijk je wel een waggelende eend. Door het extra gewicht verandert het zwaartepunt en daardoor kan je eerder je evenwicht verliezen. Daarnaast kun je vaak geen fijne ontspannende houding vinden om te zitten of te liggen. Je zult ook merken dat je meer moeite gaat krijgen met slapen. Die dikke buik zit de hele tijd in de weg, de baby wordt vaak drukker als mama rust neemt. Zie het maar als een voorbereiding voor de maanden die gaan komen. Met een kleine baby in huis, zal er minder tijd zijn om te slapen!

33 weken zwanger tip

Normaal gesproken duurt het nog wel een aantal weken voor je gaat bevallen, echter is het toch verstandig om alvast te oefenen met het autostoeltje. Het is niet eenvoudig om voor het eerst een maxi cosi in de auto te plaatsen. En al helemaal niet handig als er een klein baby’tje in ligt. Schaf er alvast een aan en zorg dat de autostoel in de auto ligt. Het is namelijk verplicht de baby daarin te vervoeren en stel je moet halsoverkop naar het ziekenhuis en je hebt nog een autostoeltje geregeld?