32 weken zwanger

« 32 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een meloen
32 weken zwanger - afbeelding van de baby
40 cm - 1,8 kg
32 weken zwanger - de grootte van de baby
8
Weken te gaan

Heb jij er al last van? Het bestaat ťcht, zwangerschapsdementie! Uitingen van zwangerschapsdementie zijn minder concentratie, een verminderd reactievermogen, vergeetachtig zijn, onhandigheid en onlogische warrige acties. Zo zijn er vrouwen die hun sleutels in de koelkast leggen. In tegenstelling tot īechteī dementie is er bij zwangerschapsdementie geen sprake van een blijvende beschadigingen in de hersenen. Maar is het een vervelende (voor andere een grappige) bijkomstigheid van de zwangerschap. Ook na de bevalling kan je hier nog last van hebben, maar gelukkig is het ongevaarlijk en tijdelijk.

Jouw baby in week 32 van de zwangerschap

In week tweeŽndertig van de zwangerschap is de baby 42,5 cm en weegt het rond de 1800 gram. Een van de laatste ontwikkelingen in het lichaam van de baby zijn het spijsverteringskanaal en de longetjes. De longen blijven zich ontwikkelen tot vlak voor de geboorte. De longblaasjes moeten na de geboorte open blijven staan, zodat de baby zelf kan ademen. De darmen werken nu ook nog niet zoals hoort. Zou dat wel zo zijn, dan zou de baby nu al in het vruchtwater poepen.
Vanaf deze week zijn de hersenen van de baby in staat om informatie die wordt doorgegeven door de zintuigen te registreren. Het gevoel is het sterkste zintuig van de baby en dat zal na de bevalling nog even zo blijven. Daarom wordt het aanbevolen om na de bevalling zowel als moeder als vader te buidelen of kangoeroeŽn met de baby. Dan is er bloot huid op huid contact en dat is belangrijk voor het hechtingsproces tussen jullie en de baby.

Zwangerschapssymptomen week 32

In week twaalf van de zwangerschap heb je bloed moeten laten prikken. Het kan zijn dat uit dit onderzoek komt dat je rhesus d-negatief bent. Mocht dit zo zijn, wordt er rond de 32ste week nogmaals bloed afgenomen. Heeft de baby namelijk rhesus d-positief bloed en er komt een beetje bloed van de baby in jouw bloedbaan terecht, dan zou dat problemen kunnen veroorzaken. Jouw lichaam gaat dan antistoffen aanmaken tegen het bloed van de baby. Deze antistoffen komen via de placenta in het lichaam van de baby en daar kan de baby erg ziek van worden. Met dit bloedonderzoek in de 32ste week kunnen ze vaststellen of er antistoffen aangemaakt worden. Zo ja dan zul je een injectie krijgen die de kans op aanmaak van nog meer antistoffen verkleint.

De laatste loodjes zijn begonnen en de kans is groot dat je vocht vasthoudt. Je merkt dit dan vooral aan dikke enkels en voeten. Neem voldoende rust en leg zo vaak mogelijk je benen omhoog. Zo kan een koud voetenbad verlichten. Of ga met je rug plat op de grond liggen en leg je knieŽn in een hoek van 90 graden op een stoel of bank. Beide kan ontspannend en verlichtend werken. Het kan ook een symptoom zijn van een te hoge bloeddruk. Laat daarom je bloeddruk nog een keer extra controleren bij de verloskundige of gynaecoloog. Je gaat vanaf deze week welke twee weken op controle.

Je zult in deze weken merken dat je vaker kortademig bent. De baarmoeder is zo groot dat ze tegen je longen aandrukt. Daardoor kan je niet meer de volledige capaciteit van de longen gebruiken. De baby merkt hier helemaal niks van aangezien de baby zuurstof via de placenta krijgt. Ook kan je last krijgen van harde buiken. Nu de bevalling dichterbij komt, worden deze oefen weeŽn heftiger en komen ze vaker voor. Deze weeŽn bereiden je voor op de bevalling.

32 weken zwanger tip

We hebben het hier al eens kort over gehad en ook jouw verloskundige zal hierover beginnen, het geboorteplan. In een geboorteplan kan je als moeder jouw wensen en verwachtingen opschrijven. Door het geboorteplan weet de verloskundige wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld waar wil je gaan bevallen, wie wil je bij de bevalling hebben en wil je borstvoeding gaan geven? bespreek het geboorteplan samen met je partner zodat jullie beiden op de hoogte zijn van elkaars verwachtingen. Zorg dat het geboorteplan in de vluchtkoffer zit voor het geval jullie (onverwachts) naar het ziekenhuis gaan.