31 weken zwanger

« 31 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een kokosnoot
31 weken zwanger - afbeelding van de baby
39 cm - 1,5 kg
31 weken zwanger - de grootte van de baby
9
Weken te gaan

De baby groeit nog even door, maar veel ruimte om te draaien of rond te zwemmen heeft de baby niet meer. Je zult merken dat de duwtjes en trapjes iedere week krachtiger en meer pijn doen. Soms kan het zelfs zij dat er een bobbeltje uit de buik steken, dit kan bijvoorbeeld een schouder, voet, knie, hand of elleboog zijn.

Jouw baby in week 31 van de zwangerschap

In week dertig van de zwangerschap is de baby ongeveer 41 cm en weegt hij of zij 1500 gram. Dat is zo groot als een kokosnoot en zo zwaar als een luiertas. De komende weken wordt de baby nog groter, maar vooral dikker. Daardoor heeft de baby minder ruimte om te bewegen. Het kan zijn dat je nu de billetjes of de beentjes van de baby kan voelen vanaf de buitenkant.
De hersenen van de baby worden deze week nog verder ontwikkeld. Dit zijn twee delen van de hersenen, genaamd amygdala en hippocampus. Deze delen zijn belangrijk voor het geheugen en leren. Momenteel is er nog geen ?opslag structuur? gevormd, vandaar dat het nog heel lang gaat duren voordat de baby zijn eerste echte herinneringen op gaat slaan. Pas vanaf ongeveer 3,5 jaar gaan een kind herinneringen opslaan.

Wat doet een baby nou de hele dag in jouw buik? Hij of zij trekt gezichten, slikt, ademt, hikt, beweegt zijn of haar armen en benen, zuigt op zijn of haar vingers en draait zijn of haar hoofd. De baby zal zich niet vervelen, maar het kan zijn dat hij of zij ?s nachts zo druk is dat je er niet van kan slapen. Hoe vervelend ook, troost je met de gedachten dat dit wel allemaal tekens zijn van een gezonde, actieve baby.
Zorg dat je gezond en gevarieerd blijft eten tijdens deze laatste weken van de zwangerschap. De baby krijgt steeds grotere voedingseisen. Zo moet hij of zij voldoende vitamine C, eiwitten, foliumzuur, ijzer en calcium binnen krijgen. Aangezien de baby de voedingsstoffen nog steeds via de placenta krijgt, is jouw voedsel zijn voedsel.

Zwangerschapssymptomen week 31

Je zult merken dat de baby een eigen ritme heeft, op het ene moment voel je de baby meer dan het andere moment. Maar voel je de baby ineens een stuk minder, voel je dan niet bezwaard en neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog . Zij kunnen controleren of de baby in orde is. Elke verloskundige of gynaecoloog zal tegen je zeggen dat je beter een keer te veel kunt bellen dan een keer te weinig!

Afgelopen weken hebben we het al een paar keer over de bevalling gehad. Wist je dat er naast thuis of in het ziekenhuis bevallen ook nog een andere optie is? Zo zijn er tegenwoordig kraamhotels. Hier heb je de ongedwongen sfeer van een thuisbevalling, maar is de rommel voor een ander. Daarnaast is het verschil dat een kraamhotel geen medische apparatuur hebben, wat bij een ziekenhuis bevalling wel zo is. Alleen de vrouwen die zelf mogen kiezen waar ze willen bevallen kunnen kiezen voor een kraamhotel. Rond deze week kan je op afspraak een kijkje nemen bij zo?n hotel bij jullie in de buurt. Informeer van tevoren wel even hoe het zit met je ziektekostenverzekering. In sommige gevallen wordt een kraamhotel niet verzekerd.

Nog een paar weekjes en dan gaat je verlof in! Een tijd om echt naar uit te kijken. De meeste vrouwen ervaren de laatste weken als stressvol. De nesteldrang slaat toe en misschien vind je het ook wel moeilijk om je werk los te laten. Voor sommige vrouwen werkt het om een to-do lijst te maken. Lekker overzichtelijk. Het kan moeilijk zijn om je werk over te moeten dragen en los te moeten laten, maar het is nu niet anders. Alle tijd en energie heb je nu even voor andere dingen nodig!

31 weken zwanger tip

Zoals het hCG hormoon in de urine in het eerste trimester van de zwangerschap belangrijk is voor medicijnen voor vruchtbaarheidsbehandelingen, is het na de bevalling in het ziekenhuis mogelijk om het navelstrengbloed te doneren. In dit bloed zitten bloedvormende stamcellen die onder andere worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Wil je navelstrengbloed doneren, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog.