30 weken zwanger

« 30 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een broccoli
30 weken zwanger - afbeelding van de baby
38 cm - 1,3 kg
30 weken zwanger - de grootte van de baby
10
Weken te gaan

De dertig weken heb je inmiddels bereikt, weer een mijlpaal. Al een beetje last van de welbekende nesteldrang? Nesteldrang is een soort oerinstinct dat ervoor zorgt dat jij als moeder jouw ‘nestje’ schoon en klaar wil hebben voor de komst van de baby. Laat de zware klussen over aan je partner en wees ook voorzichtig met chemische schoonmaakmiddelen en verf.

Jouw baby in week 30 van de zwangerschap

In week dertig van de zwangerschap is de baby alweer 39,5 cm groot en weegt hij of zij ongeveer 1300 gram. De baby krijgt nu steeds minder ruimte om te kunnen draaien. De ideale houding voor de bevalling is als het hoofdje naar beneden ligt. Vanaf deze week kan de baby gaan indalen. Indalen betekent dat de baby meer in je bekken zakt en zich gaat voorbereiden op de nadere bevalling. Echter zegt het nog niks over wanneer je gaat bevallen. Een baby kan met dertig weken zijn ingedaald maar pas met veertig weken geboren worden.

Rond deze week beginnen de donshaartjes los te laten van het lichaam van de baby. De haartjes komen in het vruchtwater terecht. De baby drinkt nog steeds van het vruchtwater. De haartjes erin zorgen ervoor dat de darmpjes van de baby getraind worden. Het kan wel zijn dat de baby daardoor wat vaker de hik krijgt. Je merkt het zelf een kleine schokjes in je buik, maar over een paar weken zul je zelf je mooie buik op en neer zien gaan als de baby de hik heeft.
De baby is er inmiddels helemaal klaar voor. De vitale organen zijn helemaal af en de longetjes zijn al voldoende ontwikkeld. Mocht de baby nu geboren worden, dan is hij of zij wel nog vatbaar voor virussen en infecties. Dat komt doordat de baby nog weinig weerstand heeft én nog niet voldoende vet om zich warm te houden.

Zwangerschapssymptomen week 30

De baby zit op dit moment nog vrij hoog en daardoor kan de baarmoeder tegen je ribben gaan drukken. Het kan zijn dat je het hierdoor benauwd krijgt. Raak niet in paniek, maar probeer rustig te blijven ademen. De baby heeft nu nog de ruimte om te draaien en zal nu nog verschillende houdingen aannemen. De druk op je ribben zal daarom niet constant zijn. Je kunt ook zelf proberen de baby te verschuiven. Druk met je hand zachtjes op je buik om hem of haar wakker te maken. Ga de baby niet wild door elkaar schudden, maar vaak is eventjes een hand op de buik leggen voldoende om de baby te laten bewegen en dan heeft mama het wat minder benauwd.

Rond deze week zal het kraampakket vanuit de verzekering komen. Mocht je geen recht hebben op een kraampakket vanuit de verzekering, dan is het mogelijk om een kraampakket aan te schaffen voor ongeveer 30 euro. Zorg wel dat je deze met 34 weken in huis hebt!
Vorige week hadden we het al even over een thuis- of ziekenhuisbevalling, rond deze week zullen jullie daar een besluit in moeten nemen. Ga je toch voor een thuisbevalling, dan raden we aan om wel te kijken wat de snelste route op verschillende tijden van de dag, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Je weet namelijk nooit of het tóch een ziekenhuisbevalling wordt. Jullie kunnen er maar beter op voorbereid zijn, want op dat moment zijn jullie met hele andere dingen bezig! Let dan ook meteen op waar je kunt parkeren en waar de nachtingang is van het ziekenhuis. Zorg ook dat je wat kleingeld hebt voor een rolstoel, meestal moet daar één euro in.

30 weken zwanger tip

Na de bevalling heb je recht op kraamzorg. Rond de zevende of achtste maand van de zwangerschap, zal je een intake krijgen van het kraambureau. Tijdens dit gesprek wordt aan de hand van jouw situatie bekeken hoeveel kraamzorg je nodig hebt en wat de verwachtingen zijn. Meestal is dit gesprek bij jou thuis. Mocht je nog geen afspraak hebben staan, is het verstandig om het kraambureau even te bellen en een afspraak in te plannen.