27 weken zwanger

« 27 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een kool
27 weken zwanger - afbeelding van de baby
35 cm - 850 gram
27 weken zwanger - de grootte van de baby
13
Weken te gaan

Je bent inmiddels tussen de 189 en 195 dagen zwanger! Met de week groeit niet alleen je buik, maar ook het de baby. De baby groeide eerst hard in de lengte, inmiddels zal hij of zij niet meer dan zon 10-15 cm groeien. Des te harder groeit de baby de komende weken in gewicht, dat zal nog ongeveer vier keer zo zwaar zijn, voordat de baby geboren gaat worden.

Jouw baby in week 27 van de zwangerschap

In week zevenentwintig van de zwangerschap is de baby ongeveer 37 cm, zo groot als een bloemkool! Zijn of haar gewicht zal rond de 920 gram zijn. Zoals we hierboven al vertelde zal de baby in tegenstelling tot de afgelopen weken niet meer zo hard groeien in de lengte. Op dit moment is de baby bezig met het opbouwen van een vetlaagje onder de huid. Dit vet heeft hij of zij straks nodig om op temperatuur te blijven. Mocht de baby toch onverhoopt deze week geboren worden, zal het direct in een couveuse worden gelegd. Er is op dit moment nog te weinig vet aanwezig, dat de baby zichzelf kan warm houden.

Een grappig weetje deze week! De baby zal beginnen met dromen en dat terwijl het nog weken duurt voordat de baby begint met de REM slaap. REM slaap is een slaapfase die erg belangrijk is voor dromen. Daarnaast start deze week ook het immuunsysteem. Dit is belangrijk om straks na de geboorte genoeg weerstand te hebben om te overleven. Het immuunsysteem van de baby wordt versterkt door het immuunsysteem van jou via de placenta.

Wanneer de baby al zo groot is, kun je echt contact met hem of haar maken. Ga lekker op bed of op de bank liggen en probeer te ontspannen. Druk vervolgens zachtjes op je buik. Grote kans dat de baby naar jouw hand toe komt. Dit proces heeft soms wat tijd nodig en zal waarschijnlijk niet direct de eerste keer lukken. Echter als je het vaker doet, zul je merken dat als je dan je hand verplaatst, de baby mee verschuift. Hierdoor wordt de zwangerschap ook leuker voor je partner. Hij of zij kan de baby nu ook goed voelen.

Zwangerschapssymptomen week 27

Zowel jij als de baby maken groeispurten tijdens deze weken van de zwangerschap. Zoals je inmiddels wel weet is de baarmoeder steeds meer boven de navel komen te liggen. Daardoor neemt het steeds meer ruimte in. Het kan zijn dat je wat last krijgt van maagzuur, voornamelijk s nachts. Probeer zo min mogelijk ver te gebruiken en eet meerdere malen per dag kleinere porties. Vermijd eten wat zwaar op de maag ligt. Ook drinken met prik of het kauwen van kauwgom kunnen maagzuur klachten veroorzaken. Je zou het hoofdeinde van je bed iets omhoog kunnen zetten, bijvoorbeeld door een extra kussen te gebruiken. De klachten kunnen daardoor s nachts wat afnemen. Wil je medicijnen slikken tegen de maagzuur? Overleg dat dan altijd even met de verloskundige of gynaecoloog.

Inmiddels ben je in de laatste week van het tweede trimester. De laatste loodjes van de zwangerschap! Je zult merken dat je minder energie hebt en sneller moe zult worden. Het welbekende kwaaltje van het derde trimester. Probeer daarom meer rustmomenten op een dag in te lassen. Mocht je werk te zwaar worden, bespreek dit dan met je werkgever. Wellicht kun je minder uren gaan werken of minder belastend werk doen.

27 weken zwanger tip

Het is op zich niet zo goed dat je minder energie hebt. Je ligt minder comfortabel met die enorme buik. Wat kan helpen is een groot voedingskussen. Deze zijn ideaal voor als de baby geboren is, maar voor de baby geboren is kun jij deze ook goed gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon extra kussen te gebruiken, maar deze verschuiven makkelijk in je slaap. Een voedingskussen is een lang, slangvormig kussen dat je langs je heen kunt leggen. De buik kan steunen op het kussen en als je last hebt van je bekken kun je het kussen ook nog tussen je benen leggen en je knien gebogen houden. Mocht je nog steeds problemen hebben met slapen, bekijk dan onze slaaptips tijdens de zwangerschap.