24 weken zwanger

« 24 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een granaatappel
24 weken zwanger - afbeelding van de baby
32 cm - 550 gram
24 weken zwanger - de grootte van de baby
16
Weken te gaan

Je bent bijna op twee derde van de zwangerschap! Het gehoor van de baby is in deze periode al zo goed ontwikkeld, dat de baby meer gaat reageren op geluiden en jouw reacties. Je zult het bijvoorbeeld merken bij ruzies, geschreeuw of andere harde geluiden. Wanneer jij stress hebt, zal de baby dit merken. Probeer stress daarom zo veel mogelijk te vermijden, de baby kan daar heel onrustig van worden.

Jouw baby in week 24 van de zwangerschap

In week vierentwintig van de zwangerschap is de baby ongeveer 32 cm groot en weegt het rond de 570 gram. Geluiden hoort de baby steeds duidelijker en kan inmiddels al verschillende geluiden onderscheiden. Jouw stemgeluid herkent de baby nu al uit duizenden. Maar ook de stem van jouw partner zal de baby inmiddels herkennen. Voor je partner wordt het vanaf nu ook weer vatbaarder. De baby is nu zo groot en sterk, dat je partner de bewegingen ook aan de buitenkant kan voelen.
De baby heeft in deze week al een eigen slaapritme opgebouwd. Je kunt vanaf nu ook zelf duidelijk merken wat zijn of haar ritme is. Maak je niet ongerust wanneer de baby heel rustig is, wanneer deze normaal druk bezig is. Waarschijnlijk is de baby zo druk met oefenen en grijpen dat er even wat extra slaapuurtjes gemaakt worden. De baby slaapt in deze periode ongeveer 17 en 20 uur per dag.
Zoals we vorige week al vertelde is de baby na deze zwangerschap sterk genoeg om buiten de baarmoeder te kunnen overleven. Echter zijn de longen nog niet helemaal gerijpt, pas over een paar weken zijn ook deze organen sterk genoeg om buiten de baarmoeder te overleven. Dus baby blijf nog maar eventjes lekker warm bij mama zitten!
Vorige week vertelde we al over de rimpelige huid van de baby. Vanaf deze week krijgt de baby onderhuids vet te krijgen. Dit noemen we wit vet en heeft als functie dat de baby daardoor de eigen temperatuur kan regelen. Doordat er nu nog vetten onder de huid zitten kan men nog door het huidje heen kijken aangezien de huid nu nog doorzichtig is. Je ziet dan bloedvaatjes, botjes en organen. Nu je wit vet gaat aanmaken, zul je met ongeveer 170 gram aankomen deze week. De huid zal hierdoor steeds minder doorzichtig worden.

Zwangerschapssymptomen week 24

Het lijkt op dit moment misschien nog ver, maar over tien weken kun je al met verlof zijn. Het zwangerschapsverlof duurt in totaal 16 weken. Je kan verlof opnemen vanaf week 34 van de zwangerschap, maar je mag ook doorwerken tot je 36 weken zwanger bent, indien jouw lichaam dat toelaat. Toch is het wel handig om dat vanaf deze week met jouw werkgever te bespreken. Zo geef je de werkgever gelegenheid om jouw afwezigheid op te vullen.

De afgelopen weken is de bovenkant van de baarmoeder tot boven je navel gekomen, het lijkt zo groot als een voetbal! Niet zo vreemd dat sommige klussen die je eerst gemakkelijk deed, nu ineens lastige klussen zijn geworden. Wist je trouwens dat de navel een litteken is van het verdrogen van de eigen navelstreng. Nu je navel weer met iemand verbonden is door een navelstreng, kan je eigen navel gaan veranderen. Een diepe navel kan door de baarmoeder naar buiten gedrukt worden. Je hebt dan als het ware een knopje op je buik, meestal is dit niet erg tenzij de navel geïrriteerd raakt. Ervaar je pijn onder de navel? Bespreek dit dan met de verloskundige of gynaecoloog, het kan zijn dat er sprake is van een navelbreuk.

24 weken zwanger tip

Nog een keertje op vakantie met je partner voordat de baby geboren wordt? Zeker doen! Maar wacht niet meer te lang. Bij de meeste vliegmaatschappijen kan en mag je vaak zonder problemen vliegen, maar vanaf 22-24 weken vragen ze vaak om een zwangerschapsverklaring. Na 32 weken mag je bij de meeste vliegmaatschappijen niet meer aan boord. Er is dan een te groot risico dat de bevalling tijdens de vlucht plaatsvindt. In dat geval kan je natuurlijk wel nog in eigen land of met eigen vervoer op vakantie!