23 weken zwanger

« 23 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een pompelmoes
23 weken zwanger - afbeelding van de baby
30 cm - 500 gram
23 weken zwanger - de grootte van de baby
17
Weken te gaan

Alweer drieëntwintig weken zwanger! De baby zal in deze tijd van de zwangerschap grote delen van de dag slapen. Wanneer jij beweegt, zal de baby in de buik rustig meedeinen en valt hierdoor vaak in slaap. Jullie baby heeft ook al een favoriete slaaphouding. Dat zul je terugzien na de geboorte. Máár, op het moment dat jij denkt even rustig te gaan zitten of liggen, wordt de baby actief! Geniet van deze momenten. Neem alle aandacht om het gespartel van de baby te voelen. Het is voorbij voor je het weet!

Jouw baby in week 23 van de zwangerschap

In week drieëntwintig van de zwangerschap is de baby ongeveer 30 cm groot, zo groot als een maďskolf en het weegt zo’n 540 gram. De baby is nog steeds aan het oefenen met grijpen en vastpakken. Soms lukt het om een handje of voetje vast te pakken, soms kan de baby al de eigen navelstreng pakken. Je hoeft niet bezorgd te zijn dat de navelstreng kapot gaat. De baby kan deze niet dichtknijpen of kapot trekken. Ook kan de baby niet verstrikt raken in de navelstreng. Alles in jouw baarmoeder is gemaakt op de groei van een baby.

De baby kan ook al reageren op de bewegingen van jullie. Als jij of je partner de hand tegen de buik leggen, kan het zijn dat de baby ´tegen jullie hand aan gaat liggen´. Probeer het vooral eens uit. Naast dat de baby jullie kan ´voelen´, kan hij jullie ook al horen. Het kan zijn dat de baby reageert als je tegen hem praat. Op die manier leert hij/zij jullie stemmen alvast kennen.

Als je de baby nu zou kunnen zien, zou je zien dat de baby nog erg rimpelig is. Dat komt doordat de huid harder groeit dan de rest. Er is nog heel veel ruimte onder de huid. De komende weken zal de baby steeds meer onderhuids vet aanmaken. Daardoor wordt de huid mooi opgevuld en zal er straks bij de geboorte een mooie gladde baby te voorschijn komen.

Zwangerschapssymptomen week 23

Alles in jouw lichaam maak zich klaar voor de komst van de baby, dus ook de borsten. Het kan zijn dat je net lekker onder de douche bent geweest. Jezelf helemaal afgedroogd hebt en dan lopen er toch nog druppels langs je borsten en buik. Hoe kan dat nou? Het komt uit je borsten, de druppels die je nu verliest zijn nog geen echte melkdruppels, maar een voorstadium hiervan. Dat noemen we voormelk of colostrum. Dit is de eerste voeding die de baby binnenkrijgt na de geboorte. Ongeveer vijf dagen na de geboorte zal het colostrum beginnen met omzetten naar melk en na een dag of tien zal het moedermelk zijn.

Het kan zijn dat je rond deze weken last krijgt van kramp in je kuiten, dit komt vooral ‘s nachts voor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de bloedsomloop die veranderd. Het kan een teken zijn van oververmoeidheid of spataderen. Wanneer je kramp krijgt dus je hiervan schrikken. Probeer direct je benen te strekken en de tenen naar je toe trekken, dat verlicht de kramp. Een tip uit de oude doos is een kussen onder het matras te leggen.
Inmiddels is je gewone kleding al een tijd vervangen door positiekleding, maar het lijkt alsof je schoenen ook steeds krapper zitten. Dat kan heel goed kloppen! In de zwangerschap kunnen je enkels en voeten flink opzetten, zeker aan het einde van de dag of als het warm is. Tijdens de zwangerschap komt er extra vocht in de bloedbaan en het overtollige vocht zakt als het ware naar de enkels en voeten. Wat kun je hier nu tegen doen? Tegengaan is bijna niet voor elkaar te krijgen, wel kun je de klachten beperken. Veel beweging, maar ook regelmatig met de voeten omhoog te gaan zitten. Na de bevalling zal het vocht in een paar weken verdwijnen. Maar wat bijna niemand weet is dat je voeten na de zwangerschap blijvend tot wel 10 mm groter kunnen zijn?

23 weken zwanger tip

Het kan zijn dat je een beperkt budget hebt. Kijk dan eens rond op Markplaats, Facebook, rommelmarkten en kringloopwinkels. Vaak kunnen je zo goed als nieuwe babyspullen voor een prikkie overnemen!