18 weken zwanger

« 18 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een komkommer
18 weken zwanger - afbeelding van de baby
20 cm - 200 gram
18 weken zwanger - de grootte van de baby
22
Weken te gaan

Nog eventjes en dan weten jullie het geslacht van jullie kleintje! Vanaf deze week kan de 20-weken echo plaatsvinden, bij voorkeur in week negentien of twintig. Maar het is mogelijk om het vanaf week achttien tot eenentwintig te laten doen. Bij deze echo zal een specialist kijken naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij de baby. Daarnaast wordt ook het vruchtwater en de groei van de baby gecontroleerd. Maar de meesten kijken vooral uit naar het geslacht van de baby. Hebben jij en je partner al besloten of jullie het geslacht willen weten? Het is verstandig om daar al over te praten, misschien wil een van jullie het nog niet weten.

Jouw baby in week 18 van de zwangerschap

In week achttien van de zwangerschap is de baby ongeveer 20 cm groot en weegt het 200 gram. Het centrale zenuwstelsel is nu zo ver ontwikkeld dat de baby kan zien, voelen en horen. Zo kan de baby bijvoorbeeld voelen wanneer jij zachtjes met je hand over jouw buik strijkt. Daarnaast gaat de baby ook meer zijn eigen bewegingen voelen. Naast het voelen kan de baby ook geluiden van buitenaf waarnemen. Het kan zijn dat de baby rustig wordt van praten, zingen of een muziekje. Jij merkt daar nog niks van, maar de baby kan veel plezier beleven aan een liedje, deuntje of het geluid van jouw stem.

In week zestien of zeventien kon de baby al onderscheid maken tussen licht en donker. In deze week oefent de baby de oogspieren heel hard. Dit is nodig zodat de baby straks na de geboorte recht kan kijken. Het kan na de geboorte nog even duren voordat deze spieren optimaal kijken, daardoor kan de baby af en toe een beetje loensen.

Nog een grappig feitje, later deze week leert de baby om te gapen. Het kan goed zijn dat je de baby bij de volgende echo ziet gapen. Ontzettend schattig natuurlijk.

Zwangerschapssymptomen week 18

De kans is groot dat je rond deze week voor het eerste (bewust) een schopje van de baby voelt. Een paar weken geleden dat je misschien dat het je buik was die rommelde of dat het je darmen waren, maar nu herken je het gevoel. Nu voelt het nog of je baby zachtjes vanaf de binnenkant van je buik aait. Geniet ervan, tegen het einde van de zwangerschap heb je soms het idee dat de baby aan het boksen is. Voel je nog niks? Heb dan nog even geduld, meestal voel je het eerste schopje tussen de zestien en twintig weken.

Je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een meloen. Doordat je baarmoeder groeit, verschuift het zwaartepunt in jouw lichaam. De baarmoeder zit met banden aan je rug bevestigd en daardoor wordt je onderrug naar voren getrokken, terwijl je buik aan de voorkant gaat uitsteken. Je kan behoorlijk wat last hebben van lage rugpijn. Lage rugpijn wil zeggen dat je een zeurende of hevige pijn in de onderrug voelt. Meestal verdwijnen de klachten enige tijd na de bevalling weer.

18 weken zwanger tip

Zijn jij en je partner niet getrouwd? Dan is het belangrijk om bij de gemeente de erkenning van de ongeboren vrucht te regelen. Door deze erkenning krijgt de vader een juridische band met de baby. Hiervoor heeft de vader wel toestemming nodig van de moeder. Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan hoef je het kind niet te erkennen.