14 weken zwanger

« 14 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een sinaasappel
14 weken zwanger - afbeelding van de baby
9 cm - 60 gram
14 weken zwanger - de grootte van de baby
26
Weken te gaan

Ja, het tweede trimester is begonnen! Je zult merken dat je minder last hebt van de zwangerschapskwaaltjes en meer kunt genieten van de zwangerschap. Op zich is dat niet gek. Rond de zestiende week zal het hCG-hormoon sterk afnemen en juist dit hormoon veroorzaakt al deze vervelende kwaaltjes.

Jouw baby in week 14 van de zwangerschap

In week veertien is de baby ongeveer 9 cm groot en weegt het 60 gram. Dat is zo groot als een citroen en zo zwaar als een pakje zakdoekjes. Vorige week woog de baby nog rond de 30 gram en deze week is dat gewicht al verdubbeld! Vorige week waren de stembanden van de baby nog in ontwikkeling. Deze week zijn ze al helemaal af, maar de baby kan nog geen geluiden maken, daarvoor is lucht nodig. De ogen en oren blijven zich ontwikkelen en het nekje wordt langer. Daardoor rust het kinnetje nu niet meer op de borst. Over het lichaam van de baby ontstaan donshaartjes. Deze donshaartjes maken talg aan, talg is wat vettig en beschermt de baby tegen het vruchtwater. Deze haartjes blijven tot ongeveer 36 weken zitten.
De baby is lekker actief bezig in de baarmoeder. Het kan nu trappelen, zwaaien, vuistjes maken, zwemmen en de teentjes en vingertjes bewegen. Ook wordt rond deze week het grijpreflex ontwikkeld. Ondanks dat de baby zo lekker actief is, zal jij daar als moeder nog niets van voelen. Echter, vrouwen die al eens zwanger zijn geweest, kunnen de kleine plopjes in de buik al herkennen. Het is te vergelijken met bubbeltjes die langs de buik gaan en dan ‘kapot’ springen.

Zwangerschapssymptomen week 14

Ze zeggen wel eens dat je aan vrouwen kunt zien dat ze zwanger zijn. Ze krijgen dan een soort gloed over zich heen. Op zich niet gek, want je straalt natuurlijk van geluk! Vaak wordt je gezicht vanaf nu wat voller en je huid kan stralen en er mooi glad uitzien. Haren die gaan glimmen en een volle bos vormen, het hoort er allemaal bij. Echter, het kan ook heel anders zijn. Door de hormonen kan het juist zijn dat je puistjes, een vette huid of vlekjes krijgt. Soms wordt het haar juist dof en ziet het er beschadigd uit. Helaas heb je deze factoren niet in de hand, pas daarom tijdelijk de verzorgingsproducten die je gebruikt aan.

Misschien wil je in de veertiende week van je zwangerschap nog helemaal geen positiekleding passen. Echter zullen veel vrouwen rond deze week moeite hebben met hun eigen kleding aan te krijgen. Geen zorgen, je zal merken dat positiekleding heel comfortabel is. Positiekleding is aangepast aan jouw nieuwe vormen én ze hebben tegenwoordig hele leuke positiemode.

Kraamzorg

Het is belangrijk om je zo snel mogelijk aan te melden voor kraamzorg, nadat je een goede termijnecho hebt gehad, want dan weet je wanneer je uitgerekende datum is. Zorg dat je het uiterlijk in de twintigste week geregeld hebt, dan ben je er zeker van dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Meld je je later aan, dan bestaat de mogelijkheid dat je minder uren krijgt, bijvoorbeeld in de vakantieperiode of bij een geboortegolf.

14 weken zwanger tip

En heb je al een nagedacht over een zwangerschapscursus? Aangezien de cursussen snel vol zijn, raden we je aan om je deze week al aan te melden. De meeste cursussen starten rond de 25-28 weken, echter zijn er ook cursussen die al met 15 weken starten. Kijk bij jouw thuiszorgorganisatie of de verloskundige voor cursussen in de buurt.