13 weken zwanger

« 13 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een citroen
13 weken zwanger - afbeelding van de baby
7,5 cm - 28 gram
13 weken zwanger - de grootte van de baby
27
Weken te gaan

In deze week van de zwangerschap zullen de meeste vrouwen een klein, bol buikje krijgen. Eerder rond week acht kwam het door opspelende darmen, maar nu komt het door de baby. Sommige vrouwen hebben nog helemaal geen buikje. Maak je geen zorgen, het betekent niet dat de baby niet goed groeit. Iedere zwangerschap is anders, iedere moeder draagt anders. Je zult zien naarmate je buik groter wordt, dat iedere zwangere vrouw er anders uit ziet. Geniet vooral van al het moois dat binnen in jou groeit.

Jouw baby in week 13 van de zwangerschap

In week dertien is de baby 7,5 cm groot en weegt het 28 gram. Door de toename van het vruchtwater krijgt de baby meer ruimte om te zwemmen. Het vruchtwater beschermt jouw kindje en zorgt voor een warme omgeving. Maak je dus niet druk als je ergens tegen aan loopt met je buik. De baby zal daar niks van merken.

De komende weken zal de baby een enorme groei doormaken. Het hoofdje, wat opvallend groot was in vergelijking met de rest van het lichaam, zal de komende weken minder hard groeien. De stembanden beginnen te vormen en de oogjes komen steeds dichter bij elkaar te staan. Elke dag gaat de baby meer op een mens lijken. Een geinig weetje: als de baby dertien weken is, zijn de standen allemaal gevormd. Ze zullen pas na de geboorte door gaan breken. De darmpjes ontwikkelden zich eerst in de navelstreng, maar deze week verplaatsen ze naar de buikholte.
In deze week van de zwangerschap kan de baby af en toe een slokje vruchtwater nemen. Hiermee worden de slikreflexen aangeleerd en kunnen de nieren aan de slag.

Zwangerschapssymptomen week 13

Goed nieuws! Dit is de laatste week van het eerste trimester. De kans op een miskraam is nu veel kleiner dan in het begin van de zwangerschap. De ergste kwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid of overgeven zijn vaak minder of zelfs verdwenen. Je zult merken dat je vaak beter in je vel zit. Nu die draaiende maag niet meer in de weg zit, kun je weer genieten van eten. Niet alle kwaaltjes zijn natuurlijk verdwenen. Je zult merken dat je de komende maanden nog steeds vaak je blaas moet legen.

Tijdens de bezoeken aan de verloskundige of gynaecoloog zal nu vanaf de buitenkant de groei van de baby in de gaten houden. Dat kunnen ze doen door aan de baarmoeder te voelen. Zo weten ze hoeveel de baby is gegroeid. Over een paar weken kunnen ze ook voelen wat de ligging van de baby is. Rond de zestiende week is de volgende controle en het zal je verbazen hoeveel de baby dan al gegroeid is!

Dromen ontspruiten aan waakzame gedachten

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap levendig droomt. In het tweede trimester is er een bekende droom, het kwijtraken van je partner. Misschien droom je dat je partner er vandoor gaat met een ander of dat hij bij je weg gaat of nog erger dat hij doodgaat. Geen zorgen, deze dromen zijn een symbool voor de kwetsbaarheid die je ervaart tijdens je zwangerschap. Je wilt je rots in de branding op dit bijzondere moment niet kwijt raken, dat maakt je bang. En dat is opzich niet gek. Door de hormonen in je lichaam ben je ook kwetsbaarder emotioneel gezien.

13 weken zwanger tip

Een leuke tip waar je later nog veel plezier aan gaat beleven. Maak tijdens je zwangerschap om de paar weken een foto van je buik. Het leukste is om telkens hetzelfde aan te hebben en dezelfde achtergrond te hebben. Of kies ervoor om het in een grappig thema te doen. Kijk eens op Google of Pinterest, er zijn zoveel leuke ideeŽn.