12 weken zwanger

« 12 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een limoen
12 weken zwanger - afbeelding van de baby
6 cm - 20 gram
12 weken zwanger - de grootte van de baby
28
Weken te gaan

De magische grens van twaalf weken. Zoals al eerder verteld neemt de kans op een miskraam sterk af en heb je al een paar keer naar het kloppende hartje mogen luisteren/kijken. Dit is vaak de periode waarin stellen het bekend maken voor de omgeving. Er zijn hele originele manieren om het te vertellen. Een slabbetje voor opa en oma of een afdruk van de echo in een lijstje. Of eens stoer shirtje voor de grote broer of zus. Reken er maar op dat jullie nieuwtje een hoop blijdschap zal brengen in jullie omgeving. Vergeet niet om je werkgever in te lichten. Wettelijk gezien is dat pas drie weken voordat je verlof ingaat verplicht om te zeggen. Maar de werkgever heeft ook tijd nodig om jouw verlof op te vullen. En daarbij zal de werkgever indien nodig voor aangepast werk moeten zorgen.

Jouw baby in week 12 van de zwangerschap

In week twaalf van de zwangerschap is de baby ongeveer 6 cm en 20 gram. De baby is ongeveer zo groot als een pruim en zo zwaar als een lolly. De baby kan al een beetje grijpen met zijn of haar handjes. Soms pakt de baby de navelstreng vast. Dit kan geen kwaad, deze wordt goed beschermd. Het kan ook al lekker gapen en vindt de baby het fijn om af en toe het duimpje in de mond te steken. Twaalf weken geleden was er nog helemaal niks en kijk wat de baby nu allemaal al kan! Het hartje klopt met meer dan 160 slagen per minuut. Verder in de zwangerschap zal deze snelheid wat afnemen.
De afgelopen weken zaten je ogen nog aan de zijkant van het gezichtje. Rond deze periode verhuizen ze langzaam naar de voorkant. De darmen beginnen deze week ook al een beetje te werken. De baby zal voor het eerst glucose (suiker) opnemen uit het vruchtwater. De darmen werken dus wel al een klein beetje, maar van ontlasting is nog geen sprake. Dat gebeurt als het goed is na de geboorte. Het komt wel eens voor dat een baby voor de geboorte in het vruchtwater poept. Als de verloskundige dit op tijd merkt, zul je vermoedelijk bevallen in het ziekenhuis. De hersenen groeien nog flink door. Ze zorgen er nu al voor dat je menselijke trekjes krijgt zoals duim zuigen, gapen of met de handjes voelen. Daarnaast leer je deze week hoe je moet slikken en hoe je vruchtwater moet slikken.

Zwangerschapssymptomen week 12

Al die zwangerschapskwaaltjes ook. Je bent er onderhand wel klaar mee. Toch kan het voorkomen dat je soms nog wat duizelig bent. Dit komt door het lichaam bijna de helft meer bloed aanmaakt tijdens een zwangerschap. Daarmee worden de afvalstoffen van de baby afgevoerd en de voedingsstoffen naar de placenta te brengen. Daardoor kan je bloeddruk wat omlaag gaan, wat de duizeligheid veroorzaakt.

Een leuk weetje! De baarmoeder is nu zo groot dat je hem zelf kunt voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig met je vingers boven het schaambeen. Je zult een harde rand voelen, als een bal. Dit is de bovenkant van je baarmoeder. Het is dan ook begrijpelijk dat je broeken moeilijker of zelf niet meer dichtgaan. Tijd voor positiekleding, shoppen!
Staat je seksleven even op een laag pitje? Dat komt vaak voor rond de elfde/twaalfde week en komt vaak door de hormonen. Blijf met je partner praten over hoe je je voelt, dat is belangrijk! Je zult merken dat dit rond de zestiende week zal verdwijnen. Sterker nog, de kans is groot dat je dan juist veel meer zin hebt om te vrijen!

Nekplooimeting of combinatietest

Tijdens het bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog zal er verteld worden over een nekplooimeting of een combinatietest. Vroeger werd dit alleen gedaan wanneer je als moeder ouder was dan 36 jaar. Nu mag je er zelf voor kiezen. Deze testen moeten voor de veertiende week worden uitgevoerd. De combinatietest bestaat uit een bloedtest en nekplooimeting en die wordt gedaan aan de hand van een echo. Met deze testen kan gemeten worden hoe groot de kans is dat de baby het down-, edward- of patausyndroom heeft. Je zult van de verloskundige informatie meekrijgen over beide testen, zodat je het thuis op je gemak nog eens kunt doorlezen.

12 weken zwanger tip

We hadden het al even het aankondigen van jullie zwangerschap. Er zijn tegenwoordig zoveel leuke manieren om het de ‘wereld’ te vertellen. Kijk eens op zoekmachines zoals Google of Pinterest. Genoeg leuke voorbeelden om inspiratie op te doen!