10 weken zwanger

« 10 weken zwanger »
Je baby is zo groot als een pruim
10 weken zwanger - afbeelding van de baby
4,5 mm - 5 gram
10 weken zwanger - de grootte van de baby
30
Weken te gaan

In week tien is het hCG hormoon op zijn hoogste niveau. Daarom zul je in deze week het meeste last hebben van de bekende kwaaltjes. Probeer ondanks dat toch te blijven genieten van je zwangerschap. Het is bijzonder wat er in je lichaam gebeurd en het is voorbij voordat je het weet. Geef jezelf de tijd om te genieten en laat jezelf verwennen. Kies voor een romantische avond met je partner. Je partner kan zich misschien wat buitengesloten voelen. Er gaat veel voor jullie beide veranderen. Blijf energie steken in elkaar. Na de bevalling zul je merken dat daar minder tijd voor is. Of denk aan jezelf en neem een gezichtsbehandeling of massage. Ga je graag naar de sauna? Laat dat de eerste drie maanden maar even zitten, het kan namelijk gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling van de baby.

Jouw baby in week 10 van de zwangerschap

In week tien van de zwangerschap is de baby ongeveer 4,5 cm en weegt ongeveer 5 gram. De baby is zo groot als een kers en zo zwaar als een dropje, grappig toch? Deze week is de baby helemaal compleet, nog steeds heel klein, maar alles zit erop en eraan. Aan het eind van deze week is de placenta helemaal klaar en wordt de baby vanuit daar gevoed. Het voeden gebeurd via de navelstreng. In het begin is de navelstreng nog maar een paar millimeter lang, maar uiteindelijk kan de navelstreng wel meer dan een halve meter lang worden. Daarnaast wordt via de navelstreng de afvalstoffen afgevoerd.

Vanaf deze week hoeft de baby alleen nog maar te groeien. De oogjes zijn nu nog open, maar deze gaan de aankomende weken dicht en gaan pas weer open rond 25 weken. De oortjes zijn zichtbaar, maar de baby kan nog niks horen, maar ook dat gaat binnenkort veranderen.
De gevaarlijkste periode waarin alle belangrijke organen werden aangelegd, heb je dan ook achter de rug. Alle gewrichten zoals de knieën en ellebogen zijn nu gevormd. De vliezen tussen de vingertjes en de teentjes zullen deze week verdwijnen.

De baby kan nu rustig rondzwemmen in je baarmoeder. Vorige week kon de baby alleen nog maar schokachtige bewegingen maken, maar deze week ontwikkelt de moro reflex. Het zijn de eerste schokbewegingen van de baby. Vanaf de geboorte tot ongeveer vier maanden beschikt de baby over deze reflex. Als de baby schrikt, spreidt het zijn armen en sluit ze daarna om de borst en begint het te huilen. Waarom deze reflex bestaat is nog onduidelijk. Sommige geleerden denken dat het te maken heeft met het opzoeken van de moeder (armen spreiden), moeder vastpakken (armen sluiten) en huilen (aangeven dat het aandacht wil). Andere denken dat het ook nodig is om de spieren alvast te ontwikkelen of dat het een rol speelt bij het leren ademhalen.

Zwangerschapssymptomen week 10

Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je helemaal verstopt zit. Veel vrouwen krijgen namelijk last van obstipatie tijdens de zwangerschap. Je darmen zijn langzamer gaan werken, zodat jij en je baby alle voedingsstoffen goed op kunnen nemen. Om deze klacht te verminderen is het slim om veel vezels te eten. Deze zitten o.a. in volkorenproducten, groenten en fruit. Daarnaast kan veel water drinken en voldoende lichaamsbeweging helpen om de boel op gang te brengen.
De baby mag qua gewicht en lengte nog niet zoveel voorstellen, maar je baarmoeder wordt wel snel groter. Misschien ben je al wat aangenomen, houdt je lichaam vocht vast en heb je last van dat opgeblazen gevoel. Gewone kleding kan dat wat ongemakkelijk zitten en het lijkt misschien wat vroeg voor positiekleding, maar je zult merken dat ze zorgen voor wat meer comfort. Broeken en rokken hebben bijvoorbeeld een elastische band. Geen geld om nieuwe kleding te shoppen? Een kleermaker (of misschien kan je moeder wel helpen!) zet voor een klein bedrag een elastiek in je ‘oude’ kleding.

10 weken zwanger tip

Er zijn veel verschillende producten die je gratis kunt aanvragen als je zwanger bent. Hiervoor moet je vaak wel je persoonlijke gegevens invullen. Je kunt dan benaderd worden voor aanbiedingen. Vind je dat niet erg of misschien zelfs handig? Wij hebben de gratis boxen vol met cadeau’s voor jou op een rij gezet.