Beschuit Met Muisjes

Alles over de zwangerschap

Wat is ivf?

Zwanger raken is niet vanzelfsprekend. Soms is het in “één keer raak”, andere stellen proberen jarenlang zwanger te raken, zonder succes. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om de natuur een handje te helpen, ivf is er één van. ivf staat voor in-vitrofertilisatie. Het is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting niet binnen het lichaam ontstaat, maar erbuiten. Als je al een tijd bezig bent met zwanger raken kan zo’n behandeling een uitkomst bieden. Een ivf-behandeling krijg je niet zomaar, alleen op medische indicatie wordt zo’n behandeling gegeven.

Hoe werkt ivf?

Tijdens een ivf-behandeling wordt één eicel van de vrouw bij meerdere spermacellen van de man samengebracht. Dit proces vindt plaats in een laboratorium. Als het lukt om de eicel en een spermacel samen te smelten, dan is er sprake van een embryo. Deze kan vervolgens in de baarmoeder van de vrouw worden teruggeplaatst. Het laatste deel is misschien wel het spannendste deel. De embryo moet zich nestelen, alleen dan is er sprake van een zwangerschap namelijk.

Wie komen er in aanmerking

Een ivf-behandeling krijg je niet op bestelling. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo is de maximumleeftijd in de meeste gevallen vastgesteld op 43 jaar. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het feit hoe lang je al zwanger probeert te raken. Als dit 4 maanden is bijvoorbeeld dan kom je niet in aanmerking voor een ivf-behandeling. Welke mensen komen in aanmerking voor een ivf-behandeling?
• als de eileiders niet goed werken;
• bij onvruchtbaarheid waarvan de reden onbekend is;
• bij vrouwen die last hebben van endometriose;
• bij een sterilisatie van een vrouw die niet te herstellen is;
• bij slecht zaad van een man.

Wat kost een ivf-behandeling?

De kosten van een ivf-behandeling lopen al snel op naar minimaal 5.000 euro. Gelukkig vergoeden de meeste verzekeraars de eerste drie ivf-behandelingen. Voordat je het traject in gaat is het belangrijk om na te gaan of je zorgverzekeraar deze behandeling ook vergoed, zo voorkom je dat je met hoge kosten geconfronteerd wordt na de behandeling.

Ivf-behandeling met ander sperma

Is het sperma van de man niet goed, dan kan ervoor gekozen worden om sperma van een andere man te gebruiken. In dat geval is er wel een man nodig die bereid is om zijn sperma te staan. Dit sperma kan vervolgens gebruikt worden voor de inseminatie. Vroeger konden mannen anoniem sperma doneren, maar sinds 2004 is dit niet meer mogelijk. Het kind kan door deze wijziging in de toekomst nagaan wie de vader is.

Vragen over ivf

Als je vragen hebt over ivf of je wilt zelf een ivf-behandeling ondergaan, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan de mogelijkheden met jullie bespreken. Over het algemeen geldt dat je minimaal één jaar moet proberen zwanger te raken. Zijn jullie hier minder dan één jaar mee bezig, dan kun je het vervolgtraject niet ingaan.