Beschuit Met Muisjes

Alles over de zwangerschap

Wat is de kans op een miskraam?

Wat is de kans op een miskraam?
Je moet er niet aan denken, een miskraam. Toch komt het regelmatig voor dat zwangere vrouwen ermee geconfronteerd worden. Iedere vrouw die zwanger is heeft een bepaald risico op een miskraam. Van alle zwangerschappen is er bij 1 op de 10 sprake van een miskraam. Daarnaast kan er ook sprake zijn van vroeggeboorte. Tot 16 weken zwangerschap spreken we over een miskraan. Eindigt de zwangerschap tussen de 16 en 26 weken, dan is er sprake van een ontijdige geboorte. Van 28 tot 37 weken spreken we van een vroeggeboorte. In de meeste gevallen ontstaat een miskraam in de eerste 3 maanden van een zwangerschap. In de eerste 12 weken vinden belangrijke zaken plaats. Weefsels, het hart, bloedvaten en organen van de foetus worden in die periode aangelegd. Als er iets belangrijks misgaat ontstaat er in de meeste gevallen een miskraam. Na 12 weken is de kans op een miskraam een stuk kleiner. Dit is dan ook vaak de reden dat stelletjes pas na 3 maanden wereldkundig maken dat ze in verwachting zijn.
50% kans op een miskraam

We noemden net een kans van 1 op de 10 op een miskraam. Toch ligt het werkelijke percentage toch een stuk hoger. Eigenlijk is de kans op een miskraam 50%. De bevruchte eicel kan zich vaak niet goed nestelen namelijk. Dit kan komen door een stoornis in de baarmoeder of een fout in de celdeling. Ook medicijngebruik, griep of alcoholgebruik kan een oorzaak zijn. De meeste miskramen worden niet opgemerkt, dit komt omdat de miskraam bijna altijd plaatsvindt op het moment dat je weer verwacht te menstrueren. Bij een zwaardere menstruatie dan normaal kan er sprake zijn van een miskraam.

Leeftijd speelt een belangrijke rol
Je leeftijd speelt een hele belangrijke rol als we spreken over de kans op een miskraam. Ben je tussen de 15 en 35 jaar en ben je voor het eerst zwanger? Dan heb je 10% kans op een miskraam. Ben je tussen de 35 en 40 jaar, dan is de kans 20%. Ben je tussen de 40 en 50 jaar, dan is de kans op een miskraam 40%. De grootste kans op een miskraam geldt voor vrouwen die ouder zijn dan 50 jaar, die hebben 60% kans op een miskraam.
Belangrijke factoren die meespelen
Naast je leeftijd zijn er een groot aantal factoren die meespelen als het gaat om de kans op een miskraam. Roken bijvoorbeeld vergroot de kans met 1,5 tot 2 keer op een miskraam. Ook overmatig koffiegebruik, alcoholgebruik en bepaalde medicijnen vergroten de kans. Heb je overgewicht, probeer dan af te vallen, zo verklein je de kans. Ook stress vergroot de kans op een miskraam met 2 keer.

Meerdere miskramen achter elkaar
Als je een miskraam hebt gehad is dat bijzonder verdrietig natuurlijk. Toch zullen de meeste stellen proberen een tweede zwangerschap te creëren. Als je een miskraam hebt gehad is de kans op een nieuwe miskraam zo’n 16% hoger. Veel mensen denken dat een tweede miskraam het gevolg is van de eerste, maar vaak is er sprake van toeval. Wel kunnen de factoren die we net hebben genoemd meespelen. Heb je twee miskramen achter elkaar gehad, dan is de kans dat je de derde keer weer een miskraam krijgt vrij hoog. De kans wordt met 25% verhoogd namelijk. Heb je drie miskramen achter elkaar gehad, dan is de kans bij de 4e poging verhoogd met 45%. Wat is de oorzaak van zoveel miskramen achter elkaar? Vaak is er sprake van een afwijking in de baarmoeder of een chromosomenafwijking bij één of beide personen. Bij meerdere miskramen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. In het ziekenhuis kan onderzocht worden wat de exacte reden is, zo weet je als stel waar je aan toe bent. Neem contact op met je huisarts als je naar aanleiding van deze informatie vragen hebt of als je meerdere miskramen hebt gehad.