De bevalling

Moeder worden is een ingrijpende ervaring, of het nu wel of niet de eerste keer is, het blijft een bijzondere en intieme gebeurtenis. Om die reden geven veel vrouwen er de voorkeur aan in de vertrouwde huiselijke omgeving te bevallen. Verreweg de meeste bevallingen vinden dan ook thuis plaats.

Thuis of in het ziekenhuis bevallen

Al tijdens de zwangerschapscontroles moeten verloskundigen mogelijke indicaties voor een risicobevalling opsporen aan de hand van een gedetailleerde checklist. Op basis daarvan wordt besloten of je thuis of in het ziekenhuis mag bevallen. Er kunnen echter ook persoonlijke redenen zijn waardoor je het prettiger vindt om in het ziekenhuis te bevallen.

Lees en/of deel ervaringen op ons forum, als het gaat om bevallen in het ziekenhuis of thuis bevallen.

Voel je op je gemak

Een natuurlijke bevalling geeft het minste risico's op complicaties en is het beste voor moeder en kind. Sommigen vinden een bevalling prettiger/veiliger in het ziekenhuis, maar willen dan wel begeleid worden door de verloskundige die ze tijdens de zwangerschapscontroles goed hebben leren kennen. Niet elk ziekenhuis staat overigens open voor deze samenwerking. Overleg daarom altijd even met jouw verloskundige.

Je kan poliklinisch of ambulant bevallen: je mag dan vrij snel na de bevalling terug naar huis. Afhankelijk van je toestand verblijf je dan een paar uur of één of meerdere nachten in het ziekenhuis.

Voorbereiding thuis

Een andere keuze zou kunnen zijn dat je de arbeid thuis doet en in het ziekenhuis gaat bevallen. Een zelfstandige vroedvrouw kan dan de arbeid thuis opvolgen tot je naar het ziekenhuis gaat. In sommige gevallen kan zij zelfs meegaan als emotionele begeleidster naast de partner.

Met behulp van de Medische Indicatielijst wordt er een selectie gemaakt tussen moeders die het beste specialistisch geholpen kunnen worden en zij die een normaal verloop van de zwangerschap en bevalling hebben. Deze laatste categorie kan dus met een gerust hart een beroep doen op de verloskundige.

Op het laatste moment tóch in het ziekenhuis bevallen

Soms wordt pas tijdens een geplande thuisbevalling duidelijk dat er problemen zouden kunnen optreden. Net als verloskundigen in het ziekenhuis, ziet jouw verloskundige dat ruim van tevoren aankomen. Er is dan nog voldoende tijd om naar het ziekenhuis te gaan, waar de gynaecoloog op dat moment de juiste man/vrouw op de juiste plaats is.

Gerelateerd

Standaard bevalling Standaard bevalling
Ingeleide bevalling Ingeleide bevalling
Keizersnede bevalling Keizersnede bevalling